ABN Amro onthult wearables voor contactloos betalen

Contactloos betalen is niet alleen mogelijk met een pasje of met je smartphone. Het kan ook met dingen die je draagt, zoals horloges en ringen. Als daar een NFC-betaalchip in zit, spreken we van wearables.

ABN Amro biedt als eerste Nederlandse bank zelf een aantal van deze wearables aan op zijn website. De gadgets zijn alleen bedoeld voor particuliere ABN-klanten met een betaalrekening, een pasje en internetbankieren.

Zij kunnen kiezen uit onder meer gekleurde ringen van keramiek, een aantal horloges van de merken Mondain en Olympic, armbanden, sleutelhangers en horloges van Laks, plus twee smartwatches van Fitbit en Garmin. Die houden bij of je wel goed beweegt, slaapt, eet en drinkt, maar hebben ook een betaalfunctie, respectievelijk Fitbit Pay en Garmin Pay.

Al deze wearables bevatten een Mastercardchip voor contactloos betalen die gekoppeld kan worden aan de betaalrekening van ABN Amro.

De bank legt op zijn website meteen ook uit hoe je de wearables na aanschaf moet activeren en wat je moet doen als je ze onverhoopt kwijtraakt.

Portemonnee blijft thuis

Volgens ABN Amro is er veel belangstelling voor de betaalgadgets. De bank deed vorig jaar een proef met 500 klanten. Drie van de vier klanten vinden de wearable handiger dan de pinpas.

Een voordeel van een wearable is dat je je bankpasje en portemonnee niet hoeft mee te nemen naar bijvoorbeeld de sportschool. Omdat je ze draagt, zijn ze ook moeilijk te stelen. Bij de kassa heb je daarnaast je handen vrij.

Volgens een grootschalig onderzoek van Mastercard onder 50.000 proefkonijnen is een op de vier Europese burgers bereid om te betalen met een wearable. De meeste belangstelling hiervoor is er in Zweden, Frankrijk en Nederland.

Met de wearables van ABN Amro kun je elke dag tot €250 pinnen. Is het bedrag lager dan €25, dan hoef je geen pincode in te tikken.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 23 januari 2019)