Een bankrekening zonder pinpas, is dat mogelijk?

Als je een gewone particuliere bankrekening zonder pinpasje wilt, ben je aangewezen op nieuwe onlinebanken met betaalapps, de zogenaamde fintechs. Bij de traditionele Nederlandse banken heb je standaard altijd minimaal één pinpas, die je niet zomaar kunt weglaten.

In principe wil je natuurlijk graag een betaalpas bij je bankrekening. Die heb je nodig om te pinnen en contant geld op te nemen of te storten. En soms ook om overschrijvingen te bevestigen bij het internetbankieren. De pas schuif je in een kaartlezer die een extra beveiligingscode genereert.

Steeds vaker kun je hiervoor ook - of uitsluitend - de app van de bank gebruiken. En bij betaalautomaten kun je ook contactloos betalen met je smartphone. Een betaalpasje wordt daarmee minder noodzakelijk.

Liever geen pasje

Misschien ontvang je dus liever géén pasje, omdat je dit niet nodig hebt. Of misschien heb je al een betaalrekening met pas en zoek je een tweede rekening bij een andere bank. Bijvoorbeeld om alleen je salaris op te ontvangen of al je vaste lasten van te betalen. Dan wil je geen onnodige kosten voor een pasje dat je niet gaat gebruiken.

Misschien wil je ook liever geen plastic uit duurzaamheidsoverwegingen. Of je bent erg slecht met pasjes en raakt ze altijd kwijt. Het kan ook zijn dat je een bankonafhankelijke creditcard bezit die je aan de rekening wilt koppelen. Geen pinpasje nodig, andermaal!

Welk motief je ook hebt, het is bij Nederlandse banken heel moeilijk om een betaalrekening zonder pas te vinden. Dit kan eigenlijk alleen bij het openen van een extra rekening binnen je bestaande pakket. Dan ben je niet verplicht om er een pasje bij te nemen.

Geen van de grote Nederlandse banken biedt echter een betaalpakket aan zonder pinpas.

Moneyou Go: gratis rekening zonder pinpas

Een bankrekening zonder pasje open je het makkelijkst bij Moneyou, de onlinedochter van ABN Amro. Moneyou Go is een nieuwe gratis bankrekening waarmee je geld kunt overschrijven binnen Europa (de SEPA-landen). En in webshops betaal je met iDeal. Je krijgt zelfs rente over je saldo.

Bij Moneyou Go kun je geen periodieke betalingen instellen en je kunt ook niet alle creditcards koppelen aan de rekening. Moneyou kan ook maar één rekeninghouder aan, dus een gezamenlijke rekening openen met je partner zit er niet in.

Revolut (UK)

Is Engels geen probleem voor je, dan kun je ook terecht bij Revolut. Deze Britse fintech heeft een gratis IBAN-rekening in euro's voor Europese gebruikers. Je moet echter eerst je telefoonnummer afstaan en de Revolut-app downloaden om de rekening te kunnen openen. Ook vind je de meeste informatie pas in de app. Dat is een nadeel van deze aanbieder. In de app is geen mogelijkheid om een bankonafhankelijke creditcard te koppelen.

Bij de rekening hoort een prepaid Maestro- of Visacard, die vanuit Engeland wordt opgestuurd en waarvoor je alleen 6 euro verzendkosten betaalt; verder is hij gratis aan te houden. Je moet dus eerst geld op je rekening storten om het pasje te kunnen aanvragen.

Bijzonder aan Revolut is ook weer dat het geen extra kosten aanrekent voor omrekenen van een groot aantal valuta.

Revolut richt zich vooral op jongeren die veel reizen en vaak internationale betalingen doen. Je kunt deze nieuwkomer echter ook benutten als je een extra betaalrekening wilt openen voor een apart doel.

Bedenk tot slot dat Revolut geen bank is, maar een instelling voor elektronisch geld, met een iets andere en doorgaans lagere garantie, mochten ze struikelen.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 12 oktober 2018, laatste update 4 juni 2020)