Hoe betaal je slim op vakantie?

Ga je deze zomer de grens over, dan is het slim om vooraf te bedenken welke betaalmiddelen je gaat gebruiken.

Betalen in het buitenland kan namelijk allerlei vervelende toeslagen met zich meebrengen. Als je je niet bewust bent van de opties die je hebt, verkwist je waarschijnlijk een heleboel euro's.

De meeste Nederlanders doen dat op vakantie helaas, zo blijkt uit onderzoek van SNS. Driekwart kijkt nergens naar om en laat de teugels vieren. Zo pakt de reis vaak duurder uit dan gedacht.

Slim met voorkennis je betaalmiddelen inzetten kan je al een hoop onnodige kosten besparen. Én het voorkomt betaalproblemen.

Allereerst: wat neem je mee?

Je komt geheid in winkels of op markten waar je niet elektronisch kunt afrekenen. Dus neem zeker contant geld mee. Te veel op zak dragen is uiteraard riskant. Maar voorkom anderzijds dat je te weinig hebt. Cash pinnen in het buitenland is namelijk vrijwel altijd duur, zoals we verderop zullen zien.

Ben je met een partner, neem dan allebei je pinpas mee en minimaal 1 creditcard.

Mocht je ver gaan reizen, controleer dan of je pinpas aan staat (geactiveerd is) voor gebruik buiten Europa of in de VS; dit kan standaard uitgeschakeld zijn.

Bij voorkeur heb je 2 creditcards van verschillende betaalnetwerken bij je. Dus bijvoorbeeld Visa én Mastercard of American Express.

Dat vergroot niet alleen je betaalkansen, ook je bestedingsruimte neemt toe. Dit kan je redding zijn als je in een onvoorziene situatie terechtkomt en bijvoorbeeld extra borg moet betalen, waardoor je te vroeg op de limiet van je ene creditcard stuit.

Een prepaidcard als tweede creditcard meenemen is ook een optie. Kies dan wel een exemplaar met beperkte oplaadkosten. Want geld storten op een prepaid kost meestal geld, en de kaart zelf is ook niet gratis.

Relatief lage kosten hebben de Prepaid Visa World Card, de Prepaid Mastercard Classic en de ANWB Prepaid, volgens een onderzoek van Creditcardvergelijking.nl. Deze kaarten opladen kost 95 cent per keer.

Let wel, een prepaid is nooit geschikt voor hotelreserveringen en autohuur. Gebruik zo'n kaart als alternatief voor cash.

Tot slot kan het slim zijn om een moderne internationale betaalapp te downloaden op je mobiel. Jonge banken als N26 en Revolut bieden handige gratis bankrekeningen aan, inclusief betaalpas én de mogelijkheid om zonder extra kosten in een groot aantal valuta te betalen.


Wanneer betaal je met de pinpas?

Gebruik je normale pinpas in de volgende situaties:

- Wanneer je in een winkel of restaurant bent en je ziet Maestro of V Pay bij de kassa. Het logo van een van beide staat afgebeeld op je betaalpas.

- Wanneer je extra cash nodig hebt en geld moet pinnen.

In veel landen kun je echter niet terecht met je pinpas. Je hebt daarom ook een creditcard nodig die wereldwijd werkt. Bijvoorbeeld de Visa World Card, de ANWB-creditcard, de Mastercard Classic of een van de creditcards van American Express.


Wanneer gebruik je de creditcard?

De creditcard is in een groot aantal situaties onontbeerlijk. Bijvoorbeeld:

- Bij tolpoortjes als je met de auto gaat. De wachtrijen bij creditcardpoortjes zijn veel korter.

- Als je een auto huurt of een hotel reserveert.

- Wanneer je wilt afrekenen in een winkel en je ziet nergens Maestro of V Pay, bijvoorbeeld in een niet-euroland. Je creditcard werkt echter overal en er is niets op tegen om het ding ook in een euroland te gebruiken. Dit is gratis voor gewone betalingen in bijvoorbeeld een winkel of restaurant.

- Als je wilt dat je betaling niet onmiddellijk wordt afgeschreven maar pas aan het eind van de maand. Dit kan zeer handig zijn voor een totaaloverzicht van je uitgaven op vakantie. Het kost je geen cent extra zolang je de totaalrekening in één keer volledig voldoet.

- Als je iets wat je koopt extra wilt beveiligen tegen verlies, diefstal of beschadiging. Bijna alle creditcards hebben namelijk een aankoopverzekering.

Weet wel dat niet alle producten verzekerd zijn. Toegangsbewijzen en voedingsmiddelen bijvoorbeeld niet en elektronica meestal maar deels.

- Wanneer je op vakantie iets via internet wilt bestellen, bijvoorbeeld een nieuwe zwembroek of badmuts. In buitenlandse webshops kun je geen gebruik maken van iDeal, dus je bankpas is in dit geval nutteloos.


Wanneer heb je nu extra kosten?

Op vakantie loop je vooral tegen extra kosten aan als je cash opneemt in een geldautomaat en als je afrekent in een vreemde munt.

Bij betalen in een andere munt dan de euro krijg je te maken met een koersopslag, oftewel extra kosten voor het omrekenen. Deze opslag ligt voor pinpassen tussen 0,5 en 1,2%, voor creditcards nog iets hoger, meestal rond 2,0%.

Heb je een bankpas van SNS, ASN of Regiobank, dan betaal je alleen een vaste opslag van 15 cent per betaling. Met een pasje van ABN Amro heb je zowel die 15 cent als een procentuele opslag van 1,2%. Vermijd die pas dus liever buiten de eurozone.

Een bekende creditcard als de Visa World Card heeft een opslag van 2,0%. American Express is in dit geval het duurst met 2,5%.


Tip 1: gebruik de gratis Mastercard die bij de gratis mobiele bankrekening van N26 hoort. Dan heb je in geen enkel land een toeslag op een normale betaling, ook niet in een vreemde munt.

Tip 2: laat het bedrag dat je moet betalen nooit vooraf omrekenen naar euro's. Dit lijkt een vriendelijke service, maar het kost je nóg meer. Volgens de Consumentenbond kan dit oplopen tot liefst 12%.


Daarnaast heb je ook altijd extra kosten als je cash pint met je bankpas of creditcard. Met een gewone pinpas is dit binnen de eurozone in principe gratis, tenzij op de automaat staat aangegeven dat er een lokale toeslag wordt gerekend.

Met een creditcard kost cash pinnen altijd geld, ook binnen de eurozone en zelfs in Nederland. Doe dit alleen als het niet anders kan, want het kost telkens tussen 4 en 5 euro per keer, afhankelijk van de creditcard die je hebt.

Lees hier met welke creditcard contant geld pinnen het goedkoopst is.


Tip 3: neem een extra creditcard mee waar je vooraf voldoende geld op stort.

Bij een positief saldo op de creditcard liggen de opnamekosten namelijk een stuk lager, mits je een kaart van uitgever ICS hebt (bijvoorbeeld de Visa World Card, Mastercard Classic of ANWB Visa).

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 11 juli 2018)