Kan ik ook bankieren zonder app?

Niet iedereen wil bankieren op een mobiele telefoon. Misschien vind je dat onhandig, lijkt het je niet veilig of bezit je geen geschikt toestel. Of je wilt gewoon bankieren zoals je gewend bent: achter je computer.

Dat laatste kan nog gewoon bij de meeste traditionele banken. Je bent niet verplicht om de app te gebruiken bij ABN Amro, Rabobank, Triodos en de Volksbank (ASN Bank, SNS, Regiobank).

App nodig bij ING

Alleen bij ING moet je betaalopdrachten bevestigen met de ING-app op je telefoon of tablet. Dat ging voorheen met een lijstje beveiligingscodes, de zogenaamde TAN-codes. Maar daar heeft de bank afscheid van genomen. Je moet bij ING dus zowel internetbankieren (met Mijn ING) als mobiel bankieren.

Heb je geen telefoon of tablet? Dan kun je om de ING Scanner vragen, een los apparaatje waarmee je een kleurencode op je computerscherm moet scannen om een betaalopdracht te bevestigen. 

Digitale banken

Wil je een (gratis) bankrekening openen bij een onlinebank zoals N26, Revolut of Bunq, dan ontkom je niet aan een app. Soms moet je deze zelfs eerst downloaden om de rekening te kunnen openen. Je hebt er dus ook altijd een mobiele telefoon voor nodig.

Dit geldt sinds kort ook voor Knab, een bank die ook alleen maar online bestaat. Je kunt bij Knab probleemloos bankieren op je pc of laptop, maar je hebt daar wel de app bij nodig ter identificatie.

Hetzelfde geldt voor de internationale mobiele bank N26. Ook bij deze Duitse bank is het mogelijk om op je computer in te loggen, maar je kunt de rekening niet openen zonder de app.

Bij Bunq komt het woord internetbankieren niet eens voor in de productvoorwaarden. Voor alle digitale banken geldt dat hun bankrekeningen speciaal zijn ontworpen voor de mobiel, en vooral ook voor jongeren. Veel functies van traditionele bankrekeningen ontbreken helaas.

Bij welke bankrekeningen is een app niet verplicht?

Eenvoudige particuliere betaalrekeningen waarbij je niet verplicht bent om gebruik te maken van een app of mobiele telefoon zijn:

Klik op de betaalrekening voor een review.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 24 januari 2019. Aangepast: 21 juli 2020)