Knab: een eerste indruk

Dit is een oud artikel over de oprichting van Knab, de inhoud is qua tarieven niet meer up-to-date. 

Lees hier onze review van Knab Plus, het belangrijkste product van Knab, of het meer recente artikel Wat kun je allemaal met Knab?

------

René Frijters, de oprichter van Alex, komt onder luid mediageschal met een nieuwe bank. Wordt dit de nieuwe spelbreker voor betaalrekeningen? Lees hier wat onze eerste indruk is van deze bank.

Knab komt voort uit Alex. Deze online beleggersbank werd na de oprichting al snel de luis in de pels van de beleggingsafdelingen van de bekende grootbanken, met name door de lage tarieven. Uiteindelijk moesten de grootbanken hun tarieven drastisch verlagen om de uitstroom van particulieren in te dammen.

Knab lijkt niet hetzelfde pad van de lage prijzen te bewandelen, omdat de beheerskosten aanzienlijk hoger liggen dan die van de bekende grootbanken.

Transparant, maar hoge bijdrage

Knab draait het woord bank letterlijk en figuurlijk om. Knab vraagt weliswaar een hoge vergoeding van €15 per maand, maar je krijgt hiervoor wel een goede spaarrente op je betaalrekening en rood staan is hierdoor niet schrikbarend duur (slechts 5%). Daarnaast kun je het saldo automatisch aanvullen als je rood komt te staan. Op dit moment is Knab de enige aanbieder met dergelijke lage kosten voor rood staan.

Doelgroep: vermogende particulieren

Wie bankrekeningen op prijs vergelijkt, zal niet als eerste bij Knab uitkomen. Knab biedt wel een groot aantal financiële tools, die vooral bij vermogende particulieren in trek zijn voor bijvoorbeeld financiële planning. Hiermee bespaar je al snel 1.000 euro op financieel advies.

Aan de andere kant zullen de meeste private bankers ook dergelijke financiële analyses aan hun relaties aanbieden zonder hiervoor kosten te berekenen.

De doelgroep is hiermee wellicht een nieuwe groep kapitaalkrachtigen die niet veel op hebben met dure kantoorpanden en onduidelijke tarieven.

Knab: Beleggingsbank 2.0

Was Alex Beleggen een spelbreker met lage tarieven, Knab lijkt in veel opzichten vooral een vernieuwende beleggingsbank. Alex Bank biedt ook sparen aan, maar kan als bedrijf door het lage risicoprofiel nooit een echt aantrekkelijke rente bieden.

Ook Alex weet zich al jaren te onderscheiden met handige tools die gebruikers stimuleert beter te beleggen. Knab richt zich met de tools meer op het totale beheer van alle financiën. Een gebied dat traditioneel wordt ingevuld door private bankers.

Het is een bekende trend in bankenland: aan de ene kant willen klanten lage kosten en meer transparantie, aan de andere kant is er een steeds grotere groep die zoekt naar het beheren van persoonlijke vermogens door de toegenomen welvaart.

Het aanbieden van vermogensbeheer voor 1% all-in lijkt hiermee een slimme zet van Alex. Daarnaast komt er binnenkort gemaksbeleggen voor eenvoudig periodiek beleggen. De oprichters van Alex lijken met Knab het kunstje nog een keer te flikken, maar dan met een complete beleggersbank.

Sparen bij Knab, niet op eenzame hoogte

De rente van de spaarrekening van Knab ligt met 2,5% bij de start flink hoger dan bij de bekende grootbanken, maar bevindt zich onder de echte toptarieven van de SNS Bank of Moneyou.

Een positief punt is de rente die Knab biedt op de betaalrekening, dat in tegenstelling tot de grootbanken. Aan de andere kant kun je niet boven een bepaald saldo automatisch laten overmaken. Dat is wel mogelijk bij SNS Betalen, dat een vergelijkbare spaarrente biedt en slechts 2,50 euro per maand vraagt als beheerkosten.

(door Dirk Folkerts, Bankenvergelijking)


Review: Knab betaalrekening