Sparen in tijden van crisis: 10 tips

José Mast

17/11/2022

Heb je minder te besteden omdat je energierekening hoog is of omdat de boodschappen duurder worden? En wil je toch blijven sparen? Deze tips helpen.

1. Spaar in het begin van de maand

Ben je gewend om iets meer uit te geven als je salaris net binnen is? Maak er dan ook een gewoonte van om juist op dat moment een bedrag opzij te zetten op een spaarrekening. Liefst bij een andere bank waar je niet één-twee-drie bij kunt. Zorg wel dat je aan het einde van de maand niet rood komt te staan, want de rente op roodstaan is altijd hoger dan de spaarrente.

2. Budgetteer

Sparen is makkelijker als je budgetteert. Budgetteren is niet moeilijk, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Lees in dit artikel op spaaronline.nl hoe je dat in vier stappen doet.

3. Spaar voor onverwachte rekeningen

Moeten bijbetalen voor de energierekening kan een enorme tegenvaller zijn. Of een toeslag moeten terugbetalen. Herken je dit? Zet dan nu alvast een bedrag opzij om verrassingen te voorkomen.

Weet je niet zeker of je maandbedrag voor je energie klopt? Zet dan iets extra’s op een spaarrekening. Heb je bruto-inkomsten, zet dan een percentage opzij voor de belasting.

En verdien je misschien te veel voor de huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag? Maak de toeslag dan niet helemaal op, maar spaar een gedeelte. Als het achteraf toch blijkt te kloppen, heb je lekker wat gespaard.

4. Zet meevallers opzij

Krijg je juist geld terug van de belasting? Geeft je werkgever een extra toelage? Krijg je salarisverhoging? Zet het geld dat je overhoudt dan op je spaarrekening.

5. Spaar voor het eigen risico

Heb je een medische behandeling of medicijnen nodig waarvoor je eigen risico of een eigen bijdrage moet betalen? Zet ook dat bedrag dan alvast opzij. Dan kun je het moeiteloos betalen zodra de rekening komt.

Of betaal het eigen risico gespreid aan je zorgverzekeraar. Als aan het eind van het jaar blijkt dat je te veel hebt betaald, krijg je het weer terug. Een leuke meevaller!

6. Betaal verzekeringen per jaar

Soms kun je geld besparen door kosten per jaar te betalen. Bijvoorbeeld de premie van de zorgverzekering, autoverzekering of aansprakelijkheidsverzekering. Ook sommige abonnementen zijn goedkoper als je ze per jaar betaalt.

Heb je dat geld niet in één keer paraat? Spaar er dan maandelijks voor. Als je ook nog een beetje rente krijgt op je spaargeld, is dat extra aantrekkelijk.

7. Maak verschillende potjes met mobiel bankieren

Om de voorgaande tips goed te kunnen uitvoeren, is het handig als je verschillende potjes kunt maken bij je bank. Biedt jouw bank die mogelijkheid, dan kun je ook aparte potjes maken voor bijvoorbeeld uitgaan, kleding en schoenen, woningonderhoud, autokosten, vakantie, schoolkosten en noodgevallen.

Geef ieder potje een eigen naam en plaatje en stel een doel in. Verdeel vervolgens maandelijks geld over deze potjes, automatisch of handmatig.

Gooit je bank alles op de grote hoop, hou dan zelf een overzicht bij van het spaarsaldo voor je verschillende doelen. Doe dat op een manier die bij je past: op papier, in een spreadsheetprogramma of in een app.

8. Verzin extra spaarmanieren

Sparen als het leven duurder wordt, is lastig. Maar als het je lukt om ergens op te bezuinigen, kun je met jezelf afspreken dat je je besparing opzijzet. Vind je bijvoorbeeld een goedkopere verzekering of een voordeliger internetabonnement? Maak het bedrag dat je daarmee bespaart dan maandelijks over naar je spaarrekening.

Hetzelfde kun je doen met geld dat je bespaart in de supermarkt of met het opzeggen van abonnementen. Als je bank het aanbiedt, kun je ook sparen met je wisselgeld: de betalingen met je betaalpas naar boven afronden en het wisselgeld opzijzetten.

Natuurlijk kun je ook zelf wekelijks of maandelijks een schatting maken van je ‘wisselgeld’ en dit bedrag sparen. Of je spaarsaldo aanvullen tot een rond bedrag.

9. Maak van sparen een sport

Sparen is leuker als je jezelf doelen stelt. Daarbij is het belangrijk dat je doelen haalbaar zijn en dat je jezelf beloont als het is gelukt om je doel dichterbij te brengen.

Heb je bijvoorbeeld 25 euro bespaard en zet je dit op je spaarrekening? Sta dan even stil bij het totale saldo en bij het doel dat je hiermee hebt.

Heb je jezelf veel moeten ontzeggen om te besparen? Gun jezelf dan een extraatje. Een bioscoopje, een tijdschrift voor op de bank of iets lekkers voor bij de koffie. Zo hou je het sparen makkelijker vol.

10. Ga op zoek naar extra rente

Het kan weer, sparen met rente. Maar niet iedere spaarrekening levert evenveel op. Ga dus op zoek naar een spaarrekening met een hogere rente. Dat motiveert extra om regelmatig een bedrag opzij te zetten.

De spaarrekeningen met een hogere rente vind je in dit overzicht.

(door José Mast, Bankenvergelijking, 17 november 2022; Foto: Shutterstock)


Lees ook:

Sparen kan nog steeds gratis - zonder verplichte betaalrekening

De beste spaarrekeningen van dit moment.