Vanaf welke leeftijd mag je zelf een bankrekening openen?

José Mast

14/10/2020

Vanaf 18 jaar mag je helemaal zelfstandig een bankrekening openen en beheren. Vóór die leeftijd blijven de ouders verantwoordelijk voor de rekening, als ze deze al hebben geopend voor hun kind.

Banken willen graag dat kinderen al jong met geld leren omgaan, want jong geleerd is oud gedaan. Bij sommige banken kun je zelfs voor je pasgeboren baby al een betaalrekening openen.

Een betaalrekening voor je kind kan handig zijn om bijvoorbeeld zakgeld en kleedgeld naar over te maken. Zo leert een kind voor iets te sparen. En om geld uit te geven, want een betaalpas hoort er ook bij.

In veel gevallen mag je die pas zelf ontwerpen. Ook een welkomstcadeau komt vaak voor. Voor iedere leeftijd is er wel een geschikte betaalrekening, ook als je kind gaat studeren.

Kinderrekeningen

Voor kinderen tot 12 jaar kun je als ouder gratis een speciale kinderrekening openen bij verschillende banken. De ene bank stelt de rekening beschikbaar vanaf 0 jaar, de andere vanaf 6 jaar. Soms is de maximumleeftijd 18 jaar.

Met de bijbehorende pinpas kun je maar tot een bepaald bedrag per week geld uitgeven. Dat maakt een kinderrekening extra veilig.

Een kinderrekening wordt op de 12e verjaardag meestal automatisch omgezet naar een jongerenrekening.

» Bekijk kinderrekeningen

Jongerenrekeningen

Voor kinderen vanaf 12 jaar bieden banken gratis jongerenrekeningen aan. Het verschil met een kinderrekening is vaak klein.

Een jongerenrekening is meer gericht op zelfstandig bankieren, via internet en in de app. Ook mobiel betalen wordt dan relevant. Maar ook met een jongerenrekening kan een kind niet onbeperkt geld uitgeven.

» Bekijk jongerenrekeningen

Studentenrekeningen

Een studentenrekening is een gratis bankrekening waarmee je bijna hetzelfde kunt als met een normale bankrekening. Je moet kunnen aantonen dat je staat ingeschreven bij een onderwijsinstelling en soms moet je ook je studiefinanciering op de rekening laten storten.

Sommige studentenrekeningen kun je al openen vanaf 16 of 17 jaar. De maximumleeftijd is 25 tot 30 jaar. Op dat moment (of als je niet meer studeert) wordt de rekening omgezet naar een normale bankrekening met de bijbehorende kosten. Opzeggen mag ook.

Bij sommige studentenrekeningen kun je vanaf je 18e ook een creditcard aanvragen en/of rood staan. Verder bieden banken soms extraatjes aan, zoals goedkope verzekeringen.

» Bekijk studentenrekeningen

Nog geen 18? Ouder is verantwoordelijk

Een bankrekening voor een kind moet altijd door of met toestemming van een ouder worden aangevraagd. De ouder moet zich identificeren en je hebt ook het BSN-nummer van het kind nodig.

Tot de 18e verjaardag blijf je als ouder verantwoordelijk voor de rekening. Daarom is het handig om een betaalrekening te hebben bij dezelfde bank, zodat je in internetbankieren kunt meekijken op de rekening van je kind.

Wat moet de minderjarige doen?

De minderjarige kan zelf het pasje ontwerpen, oefenen met internet- en mobiel bankieren en sparen, maar het hoeft niet. Ook hoeft er geen minimumsaldo op de rekening te staan.

18 jaar? Zelf verantwoordelijk

Op het moment dat een kind 18 wordt, krijgt het zelf de verantwoordelijkheid over de bankrekening.

Vóór de 18e verjaardag krijgt het kind daarover bericht. De bank wil dan dat het kind zich identificeert. Na de 18e verjaardag kunnen ouders niet meer meekijken.

Vanaf 18 jaar is het ook mogelijk om zelfstandig een volledig nieuwe bankrekening te openen, mocht je nooit een jeugdrekening hebben gehad of naar een andere bank willen.

» Bekijk gewone bankrekeningen

(door José Mast & Ton Hermans, Bankenvergelijking, 14 oktober 2020; Foto: Bunq)

Lees ook: 

» Een digitale bankrekening openen, hoe gaat dat?

» Veelgestelde vragen over betaalrekeningen

» Hoe snel heb je een werkende bankrekening?

» Gratis bankrekeningen: voor- en nadelen

» Vergelijking kosten Nederlandse betaalpakketten

» Kun je nog geld lenen na je zestigste?