Fors meer huizenkopers gebruiken spaargeld

Nederlanders leggen steeds vaker eigen spaargeld in wanneer ze een nieuwe hypotheek afsluiten. Dat zegt financieel toezichthouder AFM.

Zes jaar geleden, in 2010, nam nog geen kwart van alle hypotheeksluiters spaargeld op om de lening te verlagen. Nu doet bijna de helft dat, zegt AFM. Bij starters, mensen die voor het eerst een huis kopen, is dat zelfs 55%.

Momenteel wordt gemiddeld 13% van de aankoopwaarde van het huis gefinancierd met eigen geld. Bij een huis van bijvoorbeeld 2,5 ton is dat 32.500 euro.

Deze nieuwe cijfers komen uit een onderzoek van AFM onder consumenten die in de tweede helft van 2015 een hypotheek afsloten. De toezichthouder vindt het "positief dat steeds meer hypotheeksluiters eigen geld inbrengen om tot een lagere hypotheekschuld te komen."

Oorzaken voor de toegenomen inleg van spaargeld noemt AFM echter niet in zijn rapport. Maar het is een logische ontwikkeling omdat banken geen te hoge hypotheken meer mogen verstrekken (nu nog maximaal 103% van de woningwaarde, over 2 jaar 100%).

Ook meer hypotheekadvies

Uit hetzelfde onderzoek blijkt verder dat zes op de tien consumenten de hypotheek afsluiten via een tussenpersoon. Ook dat is een opvallende groei, vorig jaar was het nog 52%. Een derde gaat rechtstreeks naar de bank, en een op de vijftig huizenkopers tot slot doet het zonder advies.

Hypotheekadvies kost in Nederland zo'n 2.100 euro. De ondervraagde huizenkopers zeggen gemiddeld 1.900 euro te hebben betaald.

(door Ton Hermans, 9 februari 2016; Bron: AFM Consumentenmonitor)