Vijf tips om je hogere nettoloon in 2019 te redden

Je hebt vast gehoord dat je nettoloon vanaf deze maand hoger uitvalt. Maar tegelijk wordt er ook van alles duurder. Hoe houd je toch geld over?

Je gaat in 2019 bijvoorbeeld meer betalen voor leesboeken, museums, concerten, hotelkamers, medicijnen, je sportabonnement en de verwarming in je huis. En ook enkele items in het winkelwagentje worden prijziger. Bijvoorbeeld broodjes, alcoholvrij bier en het voer voor de papegaai.

Het is maar de vraag of je per saldo uiteindelijk meer overhoudt, zoals Den Haag belooft. Hier bij Bankenvergelijking hebben we daar een hard hoofd in!

Tijd dus om je enkele simpele bespaartips aan te bieden waarmee je ervoor zorgt dat je er het komende jaar toch op vooruitgaat.

Tip 1: Maak nou eens werk van dat boodschappenlijstje

De economen van ING denken dat je aan het eind van het jaar 300 euro duurder uit zult zijn dan vorig jaar. Dat is ongeveer 5,75 euro per week.

Dit bedrag bespaar je makkelijk door geen impulsaankopen te doen in de supermarkt en vooraf op te schrijven wat je nodig hebt. Of bestel online. Van deze gewoonte kun je zelfs een serieuze spaarrekening vullen!

Kies ook eens zo veel mogelijk saaie producten tijdens je rondje door de supermarkt en je zult zien dat je de btw-stijging van 6% naar 9% die op 1 januari is ingevoerd eenvoudig tackelt.

Tip 2: Koop wandelschoenen

Meer naar de sportschool gaan is een populaire nieuwjaarswens. Een duur voornemen ook, want je betaalt het fitnessabonnement gewoon door als je niet gaat of half afhaakt.

Investeer liever in een paar degelijke wandelschoenen en loop wekelijks minstens 2,5 uur stevig door in de buitenlucht. Beter voor je gezondheid én voor je bankrekening.

Tip 3: Verzeker je niet voor alles

Wij Nederlanders zijn gek op verzekeren, en we doen het graag dubbel helaas. Sommige spullen apart verzekeren heeft bijvoorbeeld geen zin als ze ook onder de buitenhuisdekking van je inboedelverzekering vallen. Bijvoorbeeld je fiets of je telefoon.

Daarnaast kan aanvullend verzekeren onnodig veel geld kosten. Een tandverzekering is vaak duurder dan de tandarts gewoon zelf betalen. Tenzij je heel vaak in de stoel ligt.

Het is ook een misverstand dat je dure behandelingen volledig vergoed zult krijgen. Verzekeraars betalen niet alles, ze betalen mee. Verzekeren is vaak een vals gevoel van veiligheid waar we uit angst aan toegeven.

Een middagje kritisch naar al je verzekeringen kijken levert je heel waarschijnlijk al snel 100 euro op, mogelijk nog veel meer. Heb je daar geen zin in of verstand van, laat het dan voor je doen.

Bedenk ook: waarom zou je niet zelf voor verzekeraar spelen en de premie voor een aanvullende verzekering opsparen? Wie hier genoeg discipline voor heeft, bespaart op lange termijn aardig wat euro's uit.

Tip 4: Sluit een dure lening over

Heb je jaren geleden een persoonlijke lening afgesloten, dan kan het voordelig zijn om deze over te sluiten naar een nieuwe lening. Niet alleen is de leenrente nu veel lager, online aanbieders zijn vaak ook goedkoper dan bijvoorbeeld traditionele banken, postorderbedrijven of creditcarduitgevers.

Meerdere kleine kredieten kun je beter oversluiten naar één nieuwe lening. Dat is ook overzichtelijker. Op Bankenvergelijking vind je een uitgebreide selectie van leningen die je online regelt.

Tip 5: Zoek een goedkopere bankrekening

Misschien zit je uit gewoonte bij een bekende bank. Kijk eens goed of je met een goedkopere of zelfs gratis bankrekening zou kunnen volstaan. Of een betaalrekening die rente over je gewone saldo geeft. Die rente is nu pover, maar kan in de toekomst weer oplopen.

De beste rekeningen vind je in dit overzicht.

Met een gratis bankrekening op je mobiel kun je nu nog misschien niet alles: rood staan of meerdere rekeningen openen gaat bijvoorbeeld niet altijd. Maar de basisfuncties zoals geld ontvangen, betalen en overschrijven zijn standaard aanwezig. En de banken voegen doorlopend handige features toe.

Moderne betaalapps hebben nog een belangrijk voordeel: je kunt je saldo verdelen over potjes. Omdat je zo veel bewuster met je geld omgaat en niet maar wat raak pint, levert dit vrijwel zeker een zinvolle besparing op.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 4 januari 2019)