Wat gebeurt er met mijn Britse bankrekening bij de brexit?

Ton Hermans

17/10/2019

Als je een betaal- of spaarrekening hebt bij een Britse bank, vraag je je wellicht af of er iets aan verandert door de brexit.

Normaal is het zo dat alle banken die zijn gevestigd binnen de EU ook in elke lidstaat betaal- en spaarrekeningen mogen aanbieden. Zolang ze een vergunning hebben van hun nationale toezichthouder.

Banken noemen dit een Europees paspoort. Het paspoort geeft ze ook toegang tot Nederlandse consumenten.

Brexit

Als het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt met een nodealbrexit, vervalt dit paspoort voor Britse banken die actief zijn in ons land.

Deze banken moeten dus eigenlijk een nieuw Europees bankbedrijf oprichten voor hun klanten op het Europese vasteland, als ze de rekeningen daar willen blijven aanbieden.

Dit is in veel gevallen al gebeurd, de Britse banken zijn voorbereid. Waarschijnlijk merk je daardoor als klant erg weinig van de brexit.

Hieronder noemen we enkele belangrijke Britse banken die rekeningen aanbieden in Nederland, en wat de gevolgen zijn voor rekeninghouders.


Revolut

Rekeningen worden overgezet naar Litouwen

Het Britse fintechbedrijf Revolut biedt meerdere mobiele betaalrekeningen aan in Nederland, zowel gratis als betaald.

Revolut heeft sinds eind vorig jaar ook een Europese licentie. Bij een nodealbrexit zullen rekeningen van Nederlandse klanten worden overgezet naar het Europese bedrijf Revolut Payments, dat een vergunning heeft in Litouwen.

Ben je klant, dan kun je de betaalrekening blijven gebruiken. Wel zul je opnieuw moeten identificeren. Dat moet met een selfie, plus je paspoort of identiteitsbewijs. Een rijbewijs kun je daar helaas niet voor gebruiken.

Klanten uit Litouwen worden in het najaar van 2020 al overgezet naar een IBAN die begint met LT. Wanneer dat gebeurt met bankrekeningen van inwoners van andere EU-landen is nog niet duidelijk.

Toelichting op website van Revolut 
Review Revolut standaard betaalrekening


Monese

Geen gevolgen, geen actie nodig

Monese is net als Revolut 100% digitaal en een Britse elektronischgeldinstelling, geen volledige bank. Monese biedt in Nederland mobiele betaalrekeningen aan met mogelijkheden om goedkoop vreemde valuta te wisselen en te pinnen.

Volgens het bedrijf heeft de brexit geen gevolgen voor de werking van je bestaande account en pasje. Je kunt dus probleemloos doorgaan met bankieren of een rekening openen.

Monese brengt je rekening onder bij een Belgische vestiging van het bedrijf. Hier hoef je zelf niets voor te doen.

Alle Europese klanten krijgen deze herfst ook een volledig Europees IBAN-nummer, beginnend met BE. Ook hiervoor is volgens deze fintech geen actie nodig.

Toelichting op website van Monese
Review Monese Simple-account


Transferwise

Ook geen gevolgen

Transferwise is een mobiele app waarmee je goedkoop valuta kunt wisselen. De dienst en de bijhorende betaalrekening zijn in Nederland toegankelijk voor zowel particulieren als bedrijven.

Brexit heeft geen invloed op het gebruik van Transferwise, ongeacht de vorm die de uittreding aanneemt.

Alle Europese klanten zullen worden bediend vanuit een nieuw bedrijf in Brussel: Transferwise Europe. Dit bedrijf staat onder toezicht van de Belgische centrale bank.

Toelichting op website van Transferwise
Review Transferwise Borderless Account


Lloyds Bank

Spaarrekeningen zijn al omgezet, betaalrekeningen opgeheven

De grootste consumentenbank van Groot-Brittannië is al decennia ook actief in Nederland.

Alle Europese spaarproducten van de Britse Lloyds Bank – en zijn broer Bank of Scotland – zijn inmiddels overgedragen aan een nieuwe vestiging in Duitsland: Lloyds Bank GmbH.

Deze bank heeft een Duitse vergunning, maar Nederlandse activiteiten staan onder toezicht van DNB en AFM.

Heb je een spaarrekening bij Lloyds, dan is deze in maart 2019 al overgedragen aan Lloyds Bank GmbH. Er verandert verder niets aan de rekening of de dienstverlening.

Wel valt je geld voortaan onder het Duitse garantiestelsel. Maar ook daarmee is het veilig tot €100.000, net als in Nederland.

Woon je in Nederland en heb je een betaalrekening bij Lloyds, dan kun je wél gevolgen ondervinden van brexit. Rekeninghouders in Nederland hebben een brief gekregen dat hun betaalrekening in het Verenigd Koninkrijk wordt opgeheven. Zij moeten hun saldo laten overmaken naar een andere rekening.

Toelichting op website van Lloyds


Meer info over banken en de brexit

Verdere informatie over banken en de Brexit vind je op een speciale pagina van de Nederlandse Vereniging van Banken.


(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 17 oktober 2019. Laatste update: 2 oktober 2020)

 

Lees ook:

Revolut is nu ook in Nederland een bank