Wat voor een bank is… Bunq?

José Mast

06/12/2022

Bunq is een relatief nieuwe bank, opgericht door programmeurs. De bank is volledig online en wil zich met een vlotte, gebruiksvriendelijke app onderscheiden van traditionele banken. Bijvoorbeeld met 25 subaccounts, bomen planten met betalingen en slimmigheidjes in de app.

De Nederlands-Canadese Ali Niknam richtte Bunq op in 2012. Het bedrijf heeft sinds 2014 een bankvergunning van De Nederlandsche Bank. Inmiddels is Bunq uitgebreid naar een groot aantal landen in Europa. De bank biedt ook betaalrekeningen aan met een Spaanse, Duitse of Franse IBAN.

Wat is er speciaal aan Bunq?

Bunq doet de dingen graag anders dan andere banken. Zo kunnen rekeninghouders zelf bepalen waarin ze hun geld willen investeren en krijgen ze desgewenst 25 verschillende IBAN’s en meerdere betaalpassen om mee te bankieren. Ook is er een betaalrekening waarmee je CO2-uitstoot kunt compenseren door bomen te planten. Verder kun je rekeningen delen met een groep.

Het aantal klanten van Bunq is niet bekend, maar wordt geschat op 300.000 (*). Hoe groot de bank is, kun je ook aflezen aan de cijfers die de bank wél deelt. Het bedrag dat gebruikers bij de bank in bewaring hebben is 1 miljard euro.

Ook het balanstotaal kunnen we vergelijken. Dat ligt bij Bunq op zo’n 1,5 miljard. Ter vergelijking: de grootste bank ING heeft een balanstotaal van 951 miljard. De kleine bank Triodos heeft een balanstotaal van 17 miljard.

Begin 2023 loopt Bunq van alle Nederlandse banken voorop met het verhogen van de spaarrente, na een lange periode van lage en zelfs negatieve rente bij de grote banken.

Het productaanbod

Bunq biedt betaalrekeningen aan voor particulieren en zelfstandigen. De betaalrekeningen fungeren tegelijkertijd als spaarrekening, want je krijgt er rente op. Als je geen betaalrekening hebt, kun je ook alleen een gratis spaarrekening openen.

Met de duurdere betaalrekeningen kun je ook beleggen op basis van drie risicoprofielen. Verder is het ook mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Voor andere leningen, pensioenopbouw en verzekeren kun je bij de onlinebank niet terecht.

De prijs

Bunq is duurder dan buitenlandse concurrenten die in Nederland online betaalrekeningen aanbieden, zoals Revolut, Openbank en N26. De prijs van de goedkoopste betaalrekening bij Bunq is wel vergelijkbaar met die van goedkopere rekeningen bij de meeste traditionele banken. De duurdere rekening, die recht geeft op CO2-compensatie en een aankoopverzekering, is vele malen duurder dan een luxere rekening bij een grootbank.

Een voordeel van Bunq is dat je gratis geld kunt overmaken in vreemde valuta. Verder is Bunq een van de zeldzame banken die rente geven op de betaalrekening.

De waardering

Bunq krijgt wisselende waarderingen van gebruikers. Sommigen loven de bank om zijn innovatief vermogen en klantgerichte app. Anderen mopperen over het gebrek aan service. De bank is niet telefonisch bereikbaar en helpt klanten via een forum. De Consumentenbond heeft de waardering voor Bunq niet kunnen meten, omdat er te weinig rekeninghouders van Bunq in zijn ledenpanel zitten.

Duurzaamheid

Op de ranglijst van de Eerlijke Geldwijzer prijkt Bunq – na ASN Bank en Triodos – op een eervolle derde plaats met een 7,8. Vooral op het gebied van wapens, belastingen, gezondheid, mensenrechten en natuur maakt Bunq duurzame beleidskeuzes.

Maar niet alles gaat goed. Voor transparantie krijgt de bank een dikke onvoldoende en ook op het gebied van klimaatverandering is het beleid onder de maat. Door in de app te kiezen waarin je investeert, kun je zelf duurzame accenten leggen, bijvoorbeeld door je geld alleen te laten steken in groene Europese bedrijven.

Zo komt Bunq in het nieuws

Toen vluchtelingen uit Oekraïne in de problemen kwamen omdat ze geen bankrekening hadden, stond Bunq vooraan om te helpen met een gratis bankrekening, waarbij een BSN niet vereist was. Inmiddels kunnen Oekraïners ook bij andere banken terecht.

Bunq won in hoger beroep een rechtszaak van toezichthouder De Nederlandsche Bank. DNB vond dat Bunq geen kunstmatige intelligentie mocht gebruiken om te controleren op witwassen, maar de rechter keurde dat wel goed.

De bank gaf niet thuis toen twee stichtingen klaagden over Whatsapp-fraude. Hun rekeningen bij Bunq werden leeggehaald nadat de bestuurders van de stichtingen in een phishingtruc waren getrapt, vertelden ze tegen RTL Z. Voor de gedupeerden was het extra lastig dat de bank niet telefonisch te bereiken is. Ze hebben samen een schade geleden van bijna 95.000 euro, waarvoor ze Bunq aansprakelijk stellen.

Ten slotte komt Bunq in het nieuws met verliescijfers. Ook in 2022 wordt nog geen winst verwacht.

Conclusie

Bunq is een eigenzinnige bank die het graag opneemt tegen de grote, traditionele banken. Oprichter Ali Niknam is een gedreven CEO die in de pers graag vertelt over zijn successen en hoe ver andere banken in zijn ogen achterlopen. Hij spreekt hiermee ook een groep klanten aan die graag een bank-app hebben met de laatste snufjes en die een telefonische helpdesk niet missen. Ook klanten die duurzaamheid belangrijk vinden, kunnen zich thuisvoelen bij Bunq.

Producten (reviews)

Dit zijn de belangrijkste producten van Bunq voor particulieren:

Bunq Easy Green - onze review

Bunq Easy Bank - onze review

Bunq Easy Savings - onze review

 

(Redactie Bankenvergelijking.nl, 6 december 2022; laatste update 10 augustus 2023)

* Update: 
Bunq maakt in juli 2023 voor het eerst zijn aantal klanten bekend. De bank zegt dat het aantal gebruikers in twaalf maanden is gegroeid van 5,4 miljoen naar 9 miljoen (internationaal). De bank beheert in totaal 4,5 miljard aan tegoeden op bank- en spaarrekeningen.

 

Lees ook: 

Hoeveel kost een Nederlandse bankrekening? (2023)

Hoe scoren Nederlandse banken met hun klantenservice?

Wat voor een bank is... ABN Amro?

Wat voor een bank is... ING?

Wat voor een bank is... Knab?

Wat voor een bank is... Rabobank?

Wat voor een bank is... Revolut?

Wat voor een bank is... SNS?

Wat voor een bank is... Triodos?

 

Recent nieuws over Bunq:

Bunq krijgt er miljoenen klanten bij na overname populaire app

Wat kun je allemaal met Bunq Easymoney?

Wat doen digitale banken aan duurzaamheid?

Digitale banken hebben nog een lange weg te gaan

Nederlanders en Duitsers minst happig op puur digitaal bankieren


Vergelijk hier de beste Nederlandse bankrekeningen voor particulieren

Vergelijk hier de beste Nederlandse bankrekeningen voor ondernemers