Wat voor een bank is… Revolut?

José Mast

11/05/2023

Revolut werd vooral bekend als bank voor mobiel bankieren met gratis rekeningen en lage wisselkosten voor vreemde valuta. Deze fintech heeft als missie om geldzaken makkelijker te maken voor jong en oud. Daarmee timmert de neobank nu ook aan de weg met campagnes in Nederland. Maar wat is Revolut eigenlijk voor bank?

Revolut is begonnen als Britse instelling voor elektronisch geld, opgericht in 2015. In 2018 kreeg het bedrijf een bankvergunning in Litouwen, van waaruit de bank de Europese markt ging bedienen. Revolut is wereldwijd actief, onder andere in de Verenigde Staten, Australië, Japan en Singapore.

Hoe groot?

Revolut heeft wereldwijd zo’n 28 miljoen particuliere rekeninghouders en ongeveer een half miljoen zakelijke klanten in meer dan 200 landen. De bank zou volgens investeerder Schroders UK Public Private Trust 18 miljard dollar waard zijn, oftewel 16 miljard euro (april 2023).

Eind 2023 telt Revolut zo'n 600.000 rekeninghouders in Nederland.

Het productaanbod

Revolut biedt betaalrekeningen aan voor zowel particulieren als zelfstandigen. Kenmerkend voor alle bankrekeningen van Revolut is dat het tegelijkertijd vreemde-valutarekeningen zijn. Je kunt er tientallen verschillende muntsoorten op aanhouden en kosteloos wisselen.

Heb je eenmaal een betaalrekening van Revolut, dan krijg je nog veel meer mogelijkheden. Je kunt in de app beleggen in goud en zilver, in aandelen en in cryptomunten. Je kunt online shoppen en betalen met veilige, virtuele debitcards. En je kunt accommodaties boeken en 3 tot 10 procent cashback krijgen.

Er is ook een gratis kinderrekening voor jongeren van 6 tot en met 17 jaar.

De prijs

De betaalrekening Revolut Standaard is gratis. Ook het gebruik is grotendeels gratis. Alleen als je vaak contant geld pint of overschrijvingen buiten de eurozone doet, betaal je kosten.

Je kunt ook kiezen voor een van de drie betaalde pakketten. Daarmee heb je lagere kosten voor beleggen in edelmetalen, voor het wisselen van cryptomunten en voor internationale overschrijvingen. Ook krijg je een hogere cashback als je een hotel of vakantiewoning boekt en betaalt met je Revolutrekening.

De klantenservice

De klantenservice van Revolut steekt mager af tegen de service van grootbanken. Je kunt de bank niet bellen, appen of mailen. Op de website en in de app vind je een uitgebreid, Nederlandstalig helpcentrum met veelgestelde vragen. Eventueel kun je een vraag stellen in de chat, maar dat wordt niet makkelijk gemaakt. Je moet eerst een selfie sturen voordat je een vraag kunt indienen.

Duurzaamheid

Revolut presenteert zich als een bank die stappen zet naar duurzaamheid, maar in de praktijk komt daar nog weinig van terecht. De bank is niet beoordeeld door de Nederlandse Eerlijke Geldwijzer, maar wel door de Britse organisatie MotherTree, die de CO2-uitstoot van financiële instellingen in het Verenigd Koninkrijk onderzoekt. In hun ranglijst van meest klimaatvriendelijke banken komt Revolut uit onder de middenmoot.

Zo komt Revolut in het nieuws

Net als andere succesvolle start-ups haalt Revolut vaak het nieuws met behaalde mijlpalen, zoals de eerste keer dat de bank een volledig jaar winst had gemaakt (maart 2023), de 25-miljoenste klant (november 2022) en de introductie van het merk in nieuwe grote landen zoals Brazilië, India en Mexico (2023).

Het economisch klimaat voor start-ups is door de stijgende rente een stuk lastiger geworden. Dat leidde tot berichten dat Revolut het afgelopen jaar minder waard geworden zou zijn.

Media hebben ook veel aandacht voor de vernieuwing die neobanken brengen en de koudwatervrees die veel traditionele rekeninghouders hebben om naar een volledige onlinebank over te stappen. Tot nu toe zouden het vooral expats zijn die hier belangstelling voor hebben, vanwege de gunstige kosten voor geld wisselen en het gemak van betalen in het buitenland. Reclamecampagnes moeten ook anderen interesseren voor het gemak van bankieren via de app van Revolut.

Conclusie

Revolut is een internationale bank waar je tegen lage kosten kunt bankieren in verschillende valuta. Dat maakt de bank heel geschikt voor wie vaak buiten de eurozone reist. Je moet dan wel voor lief nemen dat je alleen kunt bankieren via de app en geen persoonlijke service krijgt.

Ook blinkt deze bank niet uit in veelzijdigheid. Zo kun je er (nog) geen creditcard aanvragen, sparen in een deposito, geld lenen of verzekeringen afsluiten. (*)

Ten slotte is bankieren bij Revolut vooralsnog geen duurzame keuze.

De belangrijkste producten (reviews)

Dit zijn de belangrijkste producten van Revolut voor particulieren en zelfstandigen:

Revolut Betaalrekening Standaard

Revolut Betaalrekening Premium

Revolut Business Free

 

Lees ook:

Wat kun je allemaal met Revolut?

Wat voor een bank is Bunq?

Wat voor een bank is Knab?

 

Recent nieuws over Revolut

Revolut is nu ook in Nederland een bank

 

* Eind 2023 heeft Revolut een vergunning gekregen van De Nederlandsche Bank. De fintech mag onder meer leningen en hypotheken gaan aanbieden en kan voortaan Nederlandse IBAN-nummers verstrekken. Revolut blijft echter onder Litouws toezicht staan en de Litouwse garantie blijft van toepassing.