Wat voor een bank is… SNS?

Ton Hermans

02/11/2022

Met 1,6 miljoen klanten is SNS de vierde bank van Nederland. SNS richt zich op gewone consumenten en biedt vooral eenvoudige financiële producten aan zoals bank- en spaarrekeningen. Maar ook hypotheken, een beleggingsapp en in mindere mate verzekeringen en pensioenproducten. Voor zzp’ers en kleine bedrijven zijn er eenvoudige zakelijke rekeningen.

Als je over SNS spreekt, heb je het eigenlijk over de Volksbank. Daaronder vallen ook ASN Bank, Regiobank en BLG Wonen. De Volksbank heeft zijn hoofdkantoor in Utrecht en is volledig in handen van de Nederlandse staat.

Net als bovengenoemde zusters is SNS slechts een merk. De Volksbank heeft maar één bankvergunning en het beleid is voor alle vier de dochters eigenlijk hetzelfde. ASN is dus bijvoorbeeld niet duurzamer dan SNS. Dat lijkt alleen maar zo door de verschillende marketing.

Wel werken alle vier de banken op hun eigen manier en spreken ze ieder een andere doelgroep aan. Ze verkopen ook allemaal hun eigen producten, waardoor er voor jou als consument toch een verschil bestaat.

De waardering: waarmee onderscheidt SNS zich?

Vergeleken met de drie grote banken is SNS doorgaans klantvriendelijker. Zo kun je nog makkelijk een kantoor of winkel vinden waar je terechtkunt. De 661 vestigingen die SNS heeft (telling 2022) zijn er nog relatief veel als je weet dat ABN Amro er nog maar 60 biedt. Waar andere banken vooral sluiten, ópent SNS zelfs nog filialen.

Maar de klantvriendelijkheid blijkt ook uit meerdere consumententests. Zo was SNS de duidelijke winnaar in het meest recente klantenserviceonderzoek van Bankenvergelijking (2020). Onze redactie vindt SNS de best bereikbare, meest behulpzame en duidelijkste bank.

Tegenwoordig probeert SNS vooral meer jongeren aan te spreken. Het opent daarvoor zogenaamde communitycentres, ontmoetingsplekken waar je binnen kunt lopen om te praten over je financiële plannen. Ook stelt de bank zogenaamde groeicoaches aan die je daarbij helpen.

Verder is SNS – of liever gezegd de Volksbank – de meest duurzame bank van Nederland. Dat blijkt uit onderzoeken van De Eerlijke Bankwijzer.

De prijs

SNS is zeker ook geen dure bank. Voor het simpelste betaalpakket (één rekening, één pasje) betaal je momenteel 30,60 euro per jaar. Dat is bijna vijf euro minder dan wat je zou betalen bij de belangrijkste concurrent ABN Amro, maar enkele euro’s meer dan bij ASN – voor vergelijkbare basisproducten.

Tarieven wijzigen echter bijna jaarlijks. In onze vergelijking van drie voorbeeldsituaties voor dit jaar (2022) staat SNS op respectievelijk plek 6, 1 en 1 van goedkoopste banken. Vooral de gezamenlijke rekening blijkt hieruit voordelig te zijn.

Waarom is de Volksbank eigenlijk in overheidshanden?

De Volksbank staat niet op eigen benen. SNS Bank werd een staatsbank nadat voorganger SNS Reaal in zware financiële problemen kwam door de aankoop van een dubieuze vastgoedtak genaamd Property Finance. Deze miskoop leidde tot de ondergang van SNS Reaal en uiteindelijk tot nationalisatie van SNS Bank in 2013. In 2017 werd de naam veranderd in Volksbank, SNS werd een merk.

De nationalisatie betekent voor jou als consument concreet dat je euro’s helemaal veilig zijn, de Volksbank zal niet omvallen. Ook worden er geen exorbitante bonussen uitgekeerd aan bestuurders of aandeelhouders.

Toch valt je saldo onder hetzelfde depositogarantiestelsel als bij de drie grote banken ING, Rabobank en ABN Amro. Ook bij de Volksbank is je saldo tot aan 100.000 euro gegarandeerd. Tel wel de saldi bij elkaar op als je meerdere rekeningen hebt – ook bij de andere Volksbankmerken. 

Bank maakt niet veel winst

Het is de bedoeling dat de Volksbank ooit zelfstandig wordt en naar de beurs gaat. Wanneer is niet bekend, het is onwaarschijnlijk dat dit op korte termijn gebeurt.

De Volksbank is nu zeker geen bank die miljarden winst maakt. In 2021 bleek de teller steken op slechts 162 miljoen – erg weinig voor een bankbedrijf. De omzet blijft ver onder een miljard.

De bank leeft dan ook bijna alleen van rentemarge: het verschil tussen wat zij spaarders aan spaarrente betaalt en wat zij geldleners vraagt aan hypotheek- en leenrente. Zeker in tijden van een lage rente op de kapitaalmarkt maakt dat de bank een beetje kwetsbaar. Want heel veel andere inkomsten heeft de Volksbank als staatsbank niet.

Producten (reviews)

Dit zijn de belangrijkste producten van SNS voor particulieren:

SNS Basis (betaalpakket)

SNS Compleet (betaalpakket)

SNS Gezamenlijk Basis (gezamenlijke rekening)

SNS Gezamenlijk Compleet (gezamenlijke rekening)

SNS Jeugdbetalen (kinderrekening)

SNS Jongerenrekening

SNS Studentenrekening

SNS Internetsparen (gewone spaarrekening)

SNS Doelbeleggen (geautomatiseerd beleggen)

SNS Lijfrentesparen (pensioen opbouwen)

SNS Lijfrentenieren (opgebouwde lijfrente uitkeren)

Voor ondernemers:

SNS ZZP Rekening

SNS Zakenrekening

 

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 2 november 2022; Bronnen: FD, Bankenvergelijking, Foto: Shutterstock)

 

Lees ook: 

Hoeveel kost een Nederlandse bankrekening? (2022)

Hoe scoren Nederlandse banken met hun klantenservice?

Wat voor een bank is... ABN Amro?

Wat voor een bank is... ASN Bank?

Wat voor een bank is... ING?

Wat voor een bank is... Triodos?