Welke bank helpt je het best met overstappen?

Overstappen naar een nieuwe bankrekening kost veel minder moeite dan je denkt. Sinds kort bieden een paar banken extra hulp, boven op de standaard Overstapservice.

Als je switcht naar een andere betaalrekening, worden de belangrijkste dingen vanzelf geregeld door je nieuwe én oude bank. Mits je bij je nieuwe bank meteen de Overstapservice aanvraagt.

Overstapservice aanvragen is gratis

Alle bedragen die je gewend bent automatisch te betalen – zoals je huur of hypotheek, je energierekening en je zorgpremie – gaan dan voortaan van je nieuwe rekening af. Daar hoef je niets voor te doen.

Geld dat binnenkomt op je oude rekening wordt vanzelf op je nieuwe rekening gestort. Dat gaat liefst 13 maanden door, daarna houdt het op.

Je hebt dus ruim een jaar de tijd om de organisaties waar je regelmatig geld van ontvangt - bijvoorbeeld je werkgever, de Belastingdienst en de SVB – op de hoogte te brengen van je nieuwe bankrekeningnummer. Doe het meteen, het kost je hooguit een kwartiertje.

Alle Nederlandse banken regelen deze service al jaren onderling. Ze noemen het de Overstapservice. Deze dienst is gratis en vraag je aan zodra je een nieuwe bankrekening wilt openen. Voor de oude rekening hoef je niet meer te betalen, ook al blijft zij nog even actief op de achtergrond.

Wat doe je zelf?

Er zijn maar een paar dingen die je zelf moet doen, buiten het informeren van je 'geldschieters'. Heb je bijvoorbeeld periodieke overboekingen en incassoblokkades ingesteld, dan zul je dat opnieuw moeten doen binnen je nieuwe internetbankieren.

Ook aan bedrijven met een buitenlands rekeningnummer die automatisch je abonnementsgeld afschrijven moet je zelf je nieuwe nummer doorgeven. Denk aan Netflix en Spotify.

Adresboek overzetten

Wat de Overstapservice helaas ook nog niet doet, is overzetten van je adresboek. Maar toch kan ook dit sinds kort voor je geregeld worden. Stap je over naar SNS, ASN Bank of Regiobank, dan kun je een bestandje krijgen met informatie van je oude bankrekening.

Dat bestandje moet je invoeren in je nieuwe internetbankieren. Bedrijven en personen waar je vaker geld naar overboekt, voeg je dan simpel toe aan je adresboek, zonder overtypen.

Daarnaast krijg je een overzicht van al je oude bijschrijvingen. Zo kun je duidelijk zien aan wie je het nieuwe rekeningnummer moet doorgeven. Ook alle incasso’s worden overzichtelijk gepresenteerd.

Overstaphulp

SNS, ASN Bank en Regiobank (alle drie onderdeel van de Volksbank) noemen deze informatieoverdracht de Overstaphulp. Dit is een extra dienst, als aanvulling op de Overstapservice. Je oude rekening moet wel van een van de drie grote banken zijn. Je komt dus van ING, Rabobank of ABN Amro.

Een betaalrekening van de Regiobank kun je echter niet zelf online aanvragen. Omdat dit bij SNS en ASN Bank wel kan, vinden wij dat deze banken het overstappen uiteindelijk het makkelijkst maken.

SNS geeft je na een maand ook nog een belletje, om te vragen of alles goed verkoopt.

De Overstaphulp vraag je aan ná het openen van je nieuwe rekening, zodra je toegang hebt tot internetbankieren bij je nieuwe bank.

Kijk ook naar de acties

Let tot slot ook op actuele aanbiedingen van banken. Zo geeft Knab, een onlinebank die je ook uitstekend helpt, momenteel 50 euro cadeau als je overstapt. Actuele aanbiedingen zie je in dit overzicht.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 3 januari 2018; Bronnen: Bankenvergelijking, Consumentenbond, SNS Bank)


Lees ook:

Overstappen naar een andere bank, hoe gaat dat?

Hoe werkt de Overstapservice?