Welke bankrekening kiest een zzp'er?

Let op, dit is een ouder artikel. Een recente vergelijking van zzp-rekeningen vind je hier.

----------------------------------------------------------------------------

Zelfstandige professionals kiezen het liefst voor een kleinere bank wanneer ze een zakelijke rekening willen openen. Knab, Bunq en Triodos zijn favoriet bij jonge starters.

Dat blijkt uit een rondje van Business Insider onder bijna 400 Nederlandse zzp'ers. Kleinere banken zijn vooral geliefd bij startende ondernemers omdat een rekening gemakkelijk online kan worden geopend, zonder veel omhaal.

Bij de grote banken volgt op een online aanvraag voor een zakelijke rekening vaak nog een afspraak, en er moeten allerlei documenten worden overhandigd. Daarnaast zijn de kleine banken innovatiever en hebben ze een frisser imago.

Knab is het populairst bij zzp'ers

Volgens Business Insider kiezen de meeste jonge professionals voor Knab. Zzp'ers waarderen de onlinebank met een 8,2 als rapportcijfer.

Hoger nog scoort Bunq: het krijgt gemiddeld een 8,8, maar wel van een erg beperkt aantal respondenten (9). Een echte bank is het piepjonge Bunq nog amper. Het biedt alleen betaaldiensten aan, speciaal voor de mobiele telefoon. Je kunt bij Bunq bijvoorbeeld niet lenen of sparen.

Ook dateert het waarderingscijfer van vóór de fikse prijsverhoging die Bunq deze week plots doorvoerde. Kostte een zakelijke rekening vorige week nog 1 euro per maand, voor nieuwe klanten is dat nu 9,99 euro.

Het op duurzaam bankieren gerichte Triodos doet het ongeveer even goed als Knab, al heeft het geen aparte zzp-rekening. ASN Bank, ook een duurzame bank, krijgt vreemd genoeg geen cijfer in het onderzoek, terwijl het wel een speciale rekening voor zelfstandigen heeft.

Van de grote banken wordt SNS het best gewaardeerd met een 7,2. Rabobank is de enige bank die een onvoldoende scoort. Maar het heeft wel ook de meeste respondenten.

Waarom zijn grote banken niet geliefd?

Een probleem bij een grote bank is dat je aanvraag enkele werkdagen kan duren. Jonge starters vinden dat te veel gedoe. Een rekening openen moet binnen vijf minuten geregeld zijn, vinden ze.

Grote banken hebben ook nog geen gespecialiseerde pakketten voor zzp'ers. Bij ING, Rabobank en ABN Amro moeten kleine zelfstandigen gebruikmaken van een gewone zakelijke rekening, die meestal duurder is. Alleen SNS heeft zijn Zakenrekening aangepast voor freelancers.

De grote banken bieden doorgaans wel veel meer mogelijkheden. Zoals incasso's, acceptgiro's, contant geld storten en de bankrekening koppelen aan je boekhouding.

Zzp'ers met serieuze plannen kiezen daarom wellicht liever meteen voor een traditionele bank, omdat ze niet willen overstappen. Uit cijfers van de ZZP Barometer blijkt dat ruim de helft van de zzp’ers begint bij de bank waar men al een privérekening heeft en dat 81% van hen niet switcht.

Van de zelfstandigen die wel overstappen, kiest bijna de helft voor Knab (41,7%). Liefst een derde van alle overstappers komt van de Rabobank.

88,9% van de zzp’ers die klant zijn bij Knab zijn tevreden over de bank, zo zegt de barometer. Daarmee scoort Knab het hoogst van alle banken.

Knab ook volgens Bankenvergelijking erg in trek

De populariteit van Knab wordt bevestigd door bankenvergelijking.nl. Op deze website, waar je bankrekeningen kunt vergelijken én openen, is Knab Zakelijk de meest aangevraagde zakelijke rekening.

Ook onafhankelijk onderzoeker Moneyview beoordeelde Knab Zakelijk deze week als de voordeligste zzp-betaalrekening in 2017.

Volgens de onlinebank zelf komt ruim de helft van zijn nieuwe zakelijke klanten voor de lage kosten. Iets meer dan een kwart kiest voor het gemak. Voor een op de tien is de rente op de betaalrekening doorslaggevend.

Bijna de helft van de 150.000 klanten van Knab is zakelijk georiënteerd.

Wat kost Knab?

Knab vraagt een all-in maandtarief van 5 euro. Dat bedrag is inclusief bankpas en de eerste 1.000 transacties. Zelfs een creditcard kan gratis zijn, mits je hem voldoende gebruikt. Je hebt alleen extra kosten wanneer je in vreemde valuta betaalt of een spoedoverboeking wilt doen.

Voor veel kleinere ondernemers is dat all-intarief heel overzichtelijk en duidelijk. En, zoals uit onderstaand artikel blijkt, wellicht ook het goedkoopst.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking.nl, 4 augustus 2017)


Lees verder: Vergelijking kosten zzp-rekeningen (2022)