Wat is een mobiel betaalsysteem?
Kleine ondernemers kunnen met een mobiel betaalsysteem overal in Nederland pinbetalingen van hun klanten accepteren. Denk aan marktverkopers, foodtrucks, thuiskappers en taxichauffeurs. Een mobiel betaalsysteem leest de pinpas of creditcard van de klant. De nieuwste kaartlezers kunnen zowel contactloze als pinbetalingen verwerken.
Een mobiel betaalsysteem bestaat vaak uit een mobiele kaartlezer en een app voor je smartphone of tablet. Met behulp van de app kun je het bedrag of het product aangeven dat de klant moet betalen en de betaling controleren.
Hoeveel kost een mobiel betaalsysteem?
De belangrijkste kosten van een mobiel betaalsysteem zijn de kosten per transactie, de kosten voor de kaartlezer en eventueel maandelijkse kosten voor het gebruik van de dienst. Soms betaal je ook voor het overmaken van de omzet naar je eigen bankrekening.
Als je maar weinig betalingen verwacht, is het slim om een systeem te kiezen zonder maandelijkse kosten.
Verwacht je veel betalingen of een hoog totaalbedrag, let dan vooral op de tarieven voor transacties. Bij kleine bedragen pakt een percentage voordeliger uit dan een vast bedrag.
Ontvang je vooral betalingen onder de 10 euro, dan is een tarief van 2,75% gunstiger dan een tarief van 30 cent. Bij een betaling van 100 euro is dat juist andersom.
Aanbieders maken soms onderscheid tussen betalingen met een bankpas (Maestro en V Pay) of creditcard (Mastercard, Visa, American Express). Betalingen met een creditcard kunnen duurder zijn of uitgesloten.
Wat heb je nodig?
Om een mobiel betaalsysteem te kunnen gebruiken, heb je altijd een internetverbinding nodig. Sommige leveranciers bieden alleen een kaartlezer aan, die je via bluetooth koppelt aan je smartphone of tablet. Je mobiele apparaat verzorgt dan de verbinding met internet.
De wat duurdere mobiele betaalsystemen maken zelfstandig verbinding met internet door middel van wifi of een simkaart.
Natuurlijk heb je ook een bankrekening nodig. Bij de meeste hier besproken systemen kan dat een rekening van iedere bank zijn. Ook moet je meestal een account aanmaken op de website van de aanbieder om je gegevens te kunnen beheren.
Waar moet je verder op letten?
Mobiele betaalsystemen hebben ieder hun eigen voor- en nadelen. Sommige zijn gericht op kleine zelfstandigen, andere op middelgrote bedrijven met personeel. Met onderstaande checklist zie je geen belangrijke zaken over het hoofd.
- Hoe lang gaat de batterij mee?
- Is retourpinnen mogelijk?
- Kan het systeem contante betalingen verwerken?
- Is er een koppeling te maken met online betalingen in een webwinkel?
- Welke extra functies heeft de app?
- Is het systeem te koppelen aan de boekhouding?
- Kun je de kaartlezer ook in het buitenland gebruiken?
- Kun je ook vreemde valuta’s ontvangen?
- Is het systeem makkelijk uit te breiden als de onderneming gaat groeien?
- Hoelang loopt het contract?
- Zijn er accessoires beschikbaar, zoals een oplader en een bonprinter?