José Mast

Bankenvergelijking helpt je graag met je financiële keuzes. Dat kunnen we alleen doen als productaanbieders ons ook sponsoren. Dit is echter niet van invloed op onze teksten. Wat je leest is onze eigen mening.

Wise, voorheen Transferwise, biedt een gratis digitale betaalrekening waarop je vreemde valuta kunt ontvangen en overmaken tegen een gunstige wisselkoers.

De rekening is geschikt voor het ontvangen van meer dan 40 muntsoorten en je kunt er in bijna de hele wereld mee betalen.

Naast een betaalrekening in euro’s biedt Wise een gratis rekening aan in nog negen andere valuta (*). Rekeninghouders in de betreffende landen kunnen geld naar je overmaken alsof je daar ook woont.

Hoe werkt het?

Wise is volledig Engelstalig. Je maakt eerst een account aan met je e-mailadres en een wachtwoord. Daarmee kun je online vreemde valuta overmaken naar anderen en geld ontvangen van andere Wise-gebruikers.

Wil je geld kunnen ontvangen van een andere bankrekening, dan heb je een Wise account nodig. Daarvoor moet je een legitimatiebewijs en een bewijs van je adres uploaden. Na twee of drie werkdagen kun je de betaalrekening gebruiken.

Wat kost het?

Een account bij Wise is gratis, evenals een betaalrekening in één of meer van de tien muntsoorten. Betalingen ontvangen in deze muntsoorten is eveneens kosteloos.

Een debit-Mastercard, waarmee je in winkels en restaurants kunt betalen, kost eenmalig 7 euro.

De kosten voor geld wisselen zijn gebaseerd op de gemiddelde wisselkoers van banken onderling. Daarbovenop komt een vergoeding die varieert per valutapaar. (**)

Geld overmaken naar een ander Wise-account is gratis. Een overschrijving naar een andere bankrekening kost een vast bedrag, dat ook varieert per valutapaar. Euro's overmaken naar een eurorekening bijvoorbeeld kost 44 cent. Als je de muntsoort niet op je rekening hebt, betaal je ook de kosten voor het wisselen.

Geld uit de muur halen is gratis tot een bedrag van 200 euro. Daarboven betaal je 1,75 procent, plus 50 cent voor iedere extra geldopname na de tweede in die maand.

Voor betalen met de debitcard buiten de eurozone betaal je geen transactiekosten. Heb je de muntsoort niet op je rekening staan, dan zorgt Wise ervoor dat je wisselt met de muntsoort waarvoor de laagste wisselkoers geldt.

Bijzondere aspecten

  • Betaalrekeningen in tien verschillende valuta
  • Geld aanhouden in meer dan 40 valuta
  • Geld overmaken aan meer dan 160 landen
  • Ook automatische incasso mogelijk (direct debit)

- Waardering klantenservice: 7,1

Door Redactie Bankenvergelijking

Belangrijkste kosten en kenmerken
(tarieven per 1 januari 2023)


Jaarlijkse kosten rekening€ 0,-
Tweede betaalpas- (niet mogelijk)
Extra betaalrekening- (niet mogelijk)
Inclusief creditcard?Nee
Prijs optionele creditcard- (niet mogelijk)
Rente positief saldo3,42 %
Rood staan- (niet mogelijk)
Pinbetaling buiten eurogebied€ 0,-
Wisselkoersopslag 0,43 % (verschilt per valutapaar)
Mobiele appJa
Online kasboekjeNee
iDeal mogelijk?Nee
DepositogarantieGeen
Leeftijd18 jaar

» Bezoek website


> Open hier een Wise Betaalrekening


Wat moet ik verder weten?

Wise heette eerst Transferwise. Begin 2021 is de naam ingekort.

Wise is geen bank maar een Britse instelling voor elektronisch geld. Het depositogarantiestelsel is daarom niet van toepassing.

Toch sta je bij een faillissement niet met lege handen, omdat je geld apart wordt bewaard. De Nationale Bank van België ziet hierop toe.

Brexit heeft geen invloed op het gebruik van Wise. Europese klanten worden bediend vanuit een kantoor in Brussel.

Je kunt een bankrekening krijgen voor de volgende muntsoorten: euro, Britse pond, Australische dollar, Nieuw-Zeelandse dollar, Amerikaanse dollar, Canadese dollar, Hongaarse forint, Roemeense lei, Turkse lira en Singapore dollars.

** De actuele kosten vind je op de website van Wise.