José Mast

Bankenvergelijking helpt je graag met je financiële keuzes. Dat kunnen we alleen doen als productaanbieders ons ook sponsoren. Dit is echter niet van invloed op onze teksten. Wat je leest is onze eigen mening.

Wil je minimaal 10.000 euro voor 6 maanden tot 3 jaar laten renderen? Dat kan bij de Poolse bank Alior gewoon in euro’s. Geld onderbrengen in Polen gaat makkelijk en veilig via depositoplatform Raisin.

Het termijndeposito is op ieder moment kosteloos op te zeggen. Andere termijndeposito’s zijn vaak alleen gedurende de eerste 14 dagen opzegbaar. Alior verstrekt bij opzegging geen rente. Verlengen van het deposito is niet mogelijk.

Hoe werkt het?

Het spaarplatform Raisin maakt het geld voor je over naar Polen. Hiervoor open je een gratis Raisin-rekening, die volledig online te gebruiken is. Voor de registratie heb je een identiteitsbewijs en een bankrekeningnummer nodig. Het handige is dat Raisin Nederlandstalige informatie en een klantenservice beschikbaar heeft.

Minder belasting voor Nederlandse spaarders

De Poolse regering heft 19 procent belasting over de rente, de zogenoemde bronbelasting. Inwoners van Nederland hoeven maar 5 procent te betalen. Hiervoor moet je een woonplaatsverklaring aanvragen bij de Belastingdienst en deze opsturen naar Raisin. Het resterende percentage kun je verrekenen in box 3 van de inkomstenbelasting.

Europese garantie is van toepassing

Het termijndeposito valt onder het Poolse garantiestelsel. Dat garandeert tegoeden tot een maximum van 100.000 euro. Een nadeel is dat je in geval van een faillissement het bedrag in Poolse zloty’s krijgt uitgekeerd. Je moet dan wisselkoerskosten betalen om er weer euro’s van te maken.

Bijzondere aspecten

  • Ieder moment op te zeggen
  • Kies voor looptijden tussen 6 maanden en 3 jaar
  • Inleggen en opnemen via internet
  • Nederlandstalig platform

Door Redactie Bankenvergelijking

Belangrijkste kenmerken


Minimale inleg€ 10.000,-
Rente-uitkeringEinde looptijd
6 maanden0,10 %
1 jaar0,10 %
2 jaar0,20 %
3 jaar0,20 %
Maximale garantie€ 100.000,-
DepositogarantieEuropees

» Bezoek website


> Open hier een rekening om te sparen bij Alior Bank


Wat moet ik verder weten?

Raisin heeft een vergunning van de AFM. De online rekening die je bij dit bedrijf opent, wordt beheerd door Keytrade Bank in België. Met deze rekening kun je ook spaargeld in andere deposito’s in verschillende Europese landen onderbrengen.

Alior Bank bestaat sinds 2008 en is gevestigd in Warschau.