José Mast

Bankenvergelijking helpt je graag met je financiële keuzes. Dat kunnen we alleen doen als productaanbieders ons ook sponsoren. Dit is echter niet van invloed op onze teksten. Wat je leest is onze eigen mening.

Als je minimaal 20.000 euro wilt sparen tegen een aantrekkelijke rente, dan is een spaardeposito bij BlueOrange een goede keuze. Deze bank uit Letland biedt looptijden van 6 maanden tot 3 jaar.

De rente wordt uitgekeerd aan het einde van de looptijd. Wil je verlengen? Maak je keuze dan 28 tot 5 dagen voor het einde van de looptijd online kenbaar. Bij verlenging kun je kiezen of je rente wilt laten staan of uitkeren.

Tussentijds opnemen kan niet. Alleen bij overlijden wordt een uitzondering gemaakt.

Hoe werkt het?

BlueOrange is een Letse bank, gevestigd in Riga. Je kunt er een spaardeposito openen via bemiddelaar Raisin. Bij dit bedrijf open je een online rekening, die valt onder de Belgische Keytrade Bank. Vervolgens maak je spaargeld over naar je Raisin-rekening en daarvandaan naar het deposito van BlueOrange.

Belasting

In Letland moeten spaarders 20 procent bronbelasting betalen over de spaarrente. Nederlandse spaarders hoeven hier in eerste instantie slechts 10 procent van af te dragen.

Een voorwaarde is dat je eenmalig een woonplaatsverklaring opstuurt die hooguit 12 maanden vóór de vervaldatum van het deposito is opgesteld door de Belastingdienst. Aan het einde van de looptijd kun je de belasting die je hebt afgedragen aan Letland aftrekken van de Nederlandse belasting over spaargeld en beleggingen. Uiteindelijk betaal je dus geen belasting over de spaarrente.

Garantie

Voor deposito’s bij BlueOrange geldt het Europese depositogarantiestelsel. Dat betekent dat spaargeld is gegarandeerd tot een bedrag van €100.000 per rekeninghouder per bank.

Bijzondere aspecten

  • Keuze uit vier verschillende looptijden
  • Mogelijkheid tot verlengen
  • Volledig beheerd via internet

Door Redactie Bankenvergelijking

Belangrijkste kenmerken


Minimale inleg€ 20.000,-
Rente-uitkeringPer jaar
6 maanden0,65 %
1 jaar0,95 %
2 jaar1,06 %
3 jaar1,17 %
Maximale garantie€ 100.000,-
DepositogarantieEuropees

» Bezoek website


> Open hier een BlueOrange Spaardeposito


Wat moet ik verder weten?

Raisin is een platform dat spaarproducten uit Europa aanbiedt. Het bedrijf heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

BlueOrange is een gezonde Letse bank die bestaat sinds 2001. Klanten van de bank zijn onder andere internationale handelsondernemingen. Letland hoort sinds 2004 bij de Europese Unie en betaalt sinds 2014 met de euro.