Hoe zorgen Nederlanders zelf voor extra pensioen?

Ton Hermans

04/11/2020

De tijd dat je je pensioenopbouw kon overlaten aan je werkgever is voorbij. Wil je later net zo kunnen leven zoals nu, dan zul je zelf ook actie moeten ondernemen. Gelukkig doen de meeste Nederlanders dat ook.

Dat laatste blijkt uit de Pensioenmonitor 2020 van Wijzer in geldzaken, een nieuw rapport dat gisteren is gepubliceerd, aan het begin van de Pensioen3daagse.

Liefst 82% van de Nederlandse beroepsbevolking neemt zelf maatregelen voor de oude dag, naast de reguliere pensioenopbouw. Maar hoe doen ze dat?

Hieronder zie je de populairste methoden. Het percentage geeft aan hoeveel van de ondervraagden de maatregel al hebben genomen als pensioenvoorziening.

 

1. Vermogen opbouwen via een eigen woning (hypotheek aflossen en overwaarde creëren) – 46%

2. Sparen (via een gewone spaarrekening of een spaardeposito) – 44%

3. Zorgen dat je te zijner tijd minder uitgaven hebt – 23%

4. Pensioensparen met fiscaal voordeel (banksparen of lijfrente) – 19%

5. Beleggen – 18%

6. DGA-pensioen opbouwen – 12%

7. Goedkoper gaan wonen – 10%

8. Langer doorwerken – 4%

9. Mijn bedrijf verkopen – 2%

Gemiddeld nemen consumenten (inclusief ondernemers) twee van bovenstaande maatregelen.


Wakker liggen van je pensioen

Maar ook al zorgen we dus blijkbaar heel zelfstandig voor extra vermogen en hebben we nog steeds het meest geroemde pensioenstelsel ter wereld, toch verwacht liefst 39% van de Nederlanders dat er te weinig inkomen is na de pensionering.

Ruim een op de drie landgenoten ligt daar wel eens wakker van, zo blijkt uit het onderzoek. Ze zijn bang dat de uitkering laag uitvalt of dat ze later niet genoeg inkomen zullen hebben om van rond te komen.

Er zijn echter ook volledig zorgelozen. Van de Nederlanders die geen slaap verliezen over later denkt een op de drie dat ze hun pensioen goed geregeld hebben.

Daarnaast zegt ruim de helft van de zorgeloze groep dat ze in het hier en nu leven, of dat het pensioen nog erg ver weg is. En dan is er nog een clubje dat zich helemaal geen zorgen maakt omdat er een erfenis of ander groot geldbedrag in het vooruitzicht is.

Spijt: te laat begonnen

Een op de zeven Nederlanders heeft zich nog nooit verdiept in zijn pensioen, zo blijkt. Goed nadenken over het inkomen na pensionering begint voor veel mensen pas rond de leeftijd van 50 jaar. Maar zelfs ook onder 50-plussers geeft een op de tien aan dat ze zich er nog nooit over gebogen hebben.

Ruim een derde van de 55-plussers vindt dat ze te laat zijn begonnen met nemen van maatregelen voor hun pensioen. "Begin op tijd met sparen" is de belangrijkste raad die ze aan hun 30-jarige ik zouden willen geven.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 4 november 2020; Bron: Wijzer in geldzaken)

 

Lees ook:

Doorbeleggen met je pensioen, hoe gaat dat?

Tien dingen die je moet weten over banksparen