Een bankrekening is binnen vier jaar twee keer zo duur geworden

Ton Hermans

21/12/2023

Een gewone Nederlandse bankrekening is sinds 2020 gemiddeld 33 procent duurder geworden. Maar bij de drie grote banken – waar het gros van de Nederlanders zijn rekening heeft – ligt dit percentage vele malen hoger, op liefst 89,5 procent – en binnenkort zelfs op nagenoeg 100 procent. Dat blijkt uit een eigen onderzoek van Bankenvergelijking.nl naar de kosten van betaalrekeningen van elf verschillende banken. 

Een gewone bankrekening kost niet bij elke bank precies hetzelfde. De verschillen kun je zien in onze jaarlijkse vergelijking van de bekendste banken die in Nederland betaalrekeningen aanbieden.  

Wat kost een bankrekening?

Een standaard bankrekening kost nu gemiddeld 31,62 euro per jaar, waar dat medio 2020, na het uitbreken van de pandemie, nog 24,10 euro was. Bij de drie grote banken is de prijs opgelopen van gemiddeld 19,80 euro naar 37,40 euro per jaar. 

Hieruit blijkt dat een gewone betaalrekening bij een grote bank nu dus duurder is dan de gemiddelde bankrekening. Dit terwijl drie jaar geleden nog van het omgekeerde sprake was – een bankrekening was toen relatief goedkoop bij een van de drie grote banken ING, Rabobank en ABN Amro. 

Prijsstijging verschilt enorm tussen banken 

De kostenstijging gaat dus niet gelijk op, zo leiden we af uit onze eigen data. De prijzen bij grote banken stijgen veel sneller dan bij kleinere banken.  

In onderstaande tabel zie je wat de huidige verschillen per bank zijn.

We zijn hierbij uitgegaan van de goedkoopste (basis)betaalrekening die een bank biedt en vergelijken de huidige kosten daarvan met die van medio 2020, toen de inflatie nog op een normaal niveau lag. 

 

Bank 

Prijs per jaar op 1 juni 2020 (€) 

Prijs per jaar op 1 januari 2024 (€) 

Prijsstijging (%) 

ABN Amro 

18,60 

39,00 

+109,67 

ASN Bank 

22,80 

32,40 

+42,10 

Bunq 

35,88 

35,88 

ING 

20,40 

37,80 

+85,29 

Knab 

60,00 

72,00 

+20,00 

N26 

0,00 

0,00 

Openbank 

0,00 

0,00 

Rabobank 

20,40 

35,40 

+73,53 

Revolut 

0,00 

0,00 

SNS Bank 

27 

35,40 

+31,11 

Triodos  

60 

60 

 

 

 

 

Gemiddeld 

24,10 

31,62 

+32,88 

Gemiddeld bij de drie grote banken 

19,80 

37,40 

+89,50 

(Van Regiobank hebben we helaas geen gegevens.

 

Uit deze vergelijking blijkt dat de kostenstijging het grootste is bij ABN Amro, gevolgd door ING en daarna Rabobank. Hier moet bij worden opgemerkt dat ING op 1 maart 2024 een nieuwe prijsverhoging gaat doorvoeren, die we nog niet in bovenstaande berekening verwerkt hebben.

Een standaard betaalrekening bij ING is dan bijna 115 procent duurder vergeleken met 2020, waardoor ING de nieuwe koploper in tariefverhogingen wordt.  

Vanaf dat moment is een betaalrekening bij een grote bank gemiddeld twee keer zo duur als vier jaar geleden. (*) 

Neobanken verhogen prijzen niet 

De kosten zijn daarentegen helemaal niet gestegen bij de nieuwe digitale banken, die zowel betaalde als gratis betaalrekeningen aanbieden. En ook niet bij Triodos, dat nog steeds dezelfde prijs hanteert als in 2020. 

De digitale neobanken Openbank, N26 en Revolut bieden al enkele jaren gratis rekeningen aan in Nederland. We hebben deze ook meegenomen in bovenstaande gemiddelden.

Deze producten hebben echter niet de volledige functionaliteit van een traditionele bankrekening – je kunt bijvoorbeeld niet rood staan.

Laat je deze drie gratis rekeningen buiten beschouwing, dan zijn de kosten het minst gestegen bij Bunq en Triodos (geen stijging) en bij Knab (+20 procent). 

Gemiddeld over alle banken bedraagt de stijging 32,88 procent. Tel je de gratis betaalrekeningen niet mee, dan zijn de kosten van een bankrekening met gemiddeld 45,21 procent toegenomen. Bij de drie grote banken alleen is dit 89,5 procent, berekend per 1 januari 2024. 

Waarom zijn bankrekeningen duurder geworden? 

Waarom bankrekeningen zoveel duurder zijn geworden, is voor veel consumenten moeilijk te begrijpen. Bij fysieke producten waar grondstoffen en transport voor geregeld moeten worden is dat beter zichtbaar dan bij een digitaal product.  

Banken hebben echter net zo goed met stijgende kosten te maken. Zo moet bijvoorbeeld de beveiliging van de bankrekening op peil blijven. Ook gaat de technologische ontwikkeling van mobiel bankieren erg snel.  

Daarnaast hebben de banken de laatste jaren te maken gekregen met strengere regels rond controleren op witwassen van geld. Zakelijke klanten zijn hier letterlijk voor gaan betalen, maar bij particuliere klanten zitten deze kosten waarschijnlijk verrekend in de abonnementsprijs van hun betaalpakket. Dit kan de prijsstijging grotendeels verklaren. 

Waarom is er een groeiend prijsverschil tussen grote en kleine banken? 

Waarom er dan zo'n groot verschil is tussen neobanken en traditionele banken qua kostenstijging, is voor de redactie van Bankenvergelijking niet duidelijk.  

Mogelijk blijven de neobanken gratis betaalrekeningen aanbieden om klanten te werven voor hun andere producten, die misschien wél duurder zijn geworden. De redactie heeft dat laatste niet onderzocht. 

Wanneer de neobanken meer klanten werven met gratis producten, kunnen zij ook meer investeerders aantrekken en andere diensten gaan aanbieden.  

Dan blijft er nog steeds ook een enorm verschil tussen de drie grote banken en de kleinere banken Bunq, Knab en Triodos, die geen gratis rekening hebben. 

De laatste twee hanteren een andere prijsfilosofie. Ze vragen een schijnbaar hogere all-inprijs, waarin ook eventuele uitbreidingen van het betaalpakket inbegrepen zijn.

Bij de grote banken betaal je apart voor iedere uitbreiding, zoals een extra rekening, een extra betaalpasje of een creditcard. Dit maakt op standaardprijs vergelijken verraderlijk. 

 

(Redactie Bankenvergelijking, 21 december 2023; Bron: Bankenvergelijking.nl, Foto: Shutterstock

* 99,3 procent per 1 maart 2024

Lees ook:

Betaalrekening stijgt veel harder in prijs dan andere producten

Bankrekening bij ING wordt 6 euro duurder

Ook ABN Amro verhoogt prijs van een bankrekening... opnieuw

Klanten ASN gaan meer betalen voor hun bankrekening

SNS verhoogt prijzen van betaalrekeningen

Alle Rabo-betaalpakketten duurder vanaf april 2023
 

Vijf goede redenen om betaalrekeningen te vergelijken

Wat kost een Nederlandse bankrekening in 2023?

Vergelijkend overzicht van Nederlandse betaalrekeningen