Ook ABN Amro verhoogt prijs van een bankrekening... opnieuw

Ton Hermans

25/10/2023

Kort na de drie Volksbankmerken SNS, ASN Bank en Regiobank voert ook ABN Amro een nieuwe prijsverhoging door voor een gewone bankrekening. 

De Volksbank hanteert sinds 1 november nieuwe prijzen die vijftien procent hoger liggen. Heb je een betaalrekening bij ABN Amro, dan ga je daar per 1 januari 2024 ruim tien procent meer voor betalen.  

Prijsverhogingen liggen ver boven inflatie

Voor het Basispakket Betalen rekent een ABN-klant op dit moment nog 35,40 euro per jaar af. Dit wordt vanaf januari 39 euro, een toename van 30 cent per maand. 

Dat laatste lijkt wellicht niet heel veel, maar het is een prijsstijging van tien procent, wat ver boven de inflatie ligt. In september bedroeg de algemene prijsstijging 0,2 procent volgens het CBS.

Deze stijging bij ABN Amro komt ook nog eens boven op een tariefverhoging van liefst 51 procent die de bank in juli vorig jaar doorvoerde. Toen liep de prijs van een bankrekening op van 23,40 euro naar 35,40 euro per jaar. 

Zo is de prijs van een betaalrekening bij ABN Amro in anderhalf jaar tijd met twee derde gestegen (+66,66 procent).  

Verder worden ook een extra betaalrekening, een extra betaalpasje en een creditcard duurder bij ABN Amro. Wie een gezamenlijke rekening met twee pasjes heeft, betaalt daar vanaf 1 januari 57 euro per jaar voor, waar dat nu nog 52,20 euro is. 

Kosten van een bankrekening bijna verdubbeld in drie jaar tijd 

Uit een onderzoek van Bankenvergelijking bleek onlangs dat Nederlandse bankrekeningen in drie jaar tijd bijna verdubbeld zijn in prijs.  

Dit terwijl er volgens veel consumenten geen beter of wezenlijk ander product wordt geleverd.  

De banken spreken dat laatste tegen. Ze zeggen dat digitaal bankieren steeds meer mogelijkheden biedt en veiliger wordt. De gestegen kosten liggen voornamelijk in door toezichthouders opgelegde, scherpere controles op financiële criminaliteit en opsporen van fraude.

Intussen is het duidelijk dat de burger daar de rekening voor betaalt. 

Beter product?

Het is ook maar de vraag of bankrekeningen beter beschermd zijn dan voorheen. Diverse media brachten vorige week nog aan het licht dat een aantal klanten van ING bij het inloggen de bankrekening van een andere ING-klant te zien kregen. 

ING voerde zijn laatste prijsverhoging (+34 procent) overigens aan het begin van dit jaar door. Rabobank deed dat nog in april (+31 procent). 

Wil je de actuele prijsverschillen vergelijken, bekijk dan ons overzicht van de belangrijkste Nederlandse bankrekeningen. Of lees ons vergelijkend artikel met drie eenvoudige praktijkvoorbeelden. 

 

(Redactie Bankenvergelijking, 25 oktober 2023, Bronnen: ABN Amro, Bankenvergelijking, Foto: Shutterstock

 

Lees ook: 

ABN Amro, wat is dat voor een bank? (Review) 

Review ABN Amro Basispakket Betalen 

 

Gewone bankrekening wordt aanzienlijk duurder bij ABN Amro (juli 2022) 

SNS verhoogt prijzen van betaalrekeningen (november 2023)

Klanten ASN Bank gaan meer betalen voor een bankrekening (november 2023) 

Alle Rabo-betaalpakketten duurder vanaf april 2023 

Bankrekening bij iNG wordt 6 euro duurder (maart 2024)

 

Wat kost een Nederlandse bankrekening in 2023? 

Bankrekening in vier jaar tijd verdubbeld in prijs 

Groeiende onvrede over de kosten van een betaalrekening