bankenvergelijking.nl

Profiteer van de laagste rente in jaren.
Vergelijk alle banken en ontvang een offerte:

Hypotheekvorm

Rentevaste periode

Marktwaarde

Verstrekker Productnaam Rente Aanvragen
Delta Lloyd Delta Lloyd Nieuwbouwhypotheek 1,80% Offerte aanvragen
Florius Florius Profijt Drie + Drie 1,83% Offerte aanvragen
Attens Hypotheken Attens Hypotheek 1,83% Offerte aanvragen
MoneYou MoneYou Internet Hypotheek en Plus Hypotheek 1,83% Offerte aanvragen
bijBouwe bijBouwe Hypotheek 1,84% Offerte aanvragen
Argenta Argenta Hypotheek + Argenta Life ORV 1,85% Offerte aanvragen
Laat meer zien

Handige rekenhulpen

- Bereken uw maximale hypotheek
- Doe de check: goedkopere hypotheek mogelijk?
- Hypotheek verlengen of oversluiten?

Nieuwe hypotheken

Voor een nieuwe hypotheek kunt u kiezen uit slechts 2 varianten.

Een annuïteitenhypotheek: u lost in 30 jaar volledig af. De nettomaandlasten zijn in het begin het laagst.

Het maandelijkse bedrag dat u betaalt aan de bank bestaat uit aflossing en rente. In de eerste jaren lost u weinig af en betaalt u veel rente, in de laatste jaren is dit andersom. Het maandbedrag blijft gelijk zolang de rente niet wijzigt.

Deze hypotheekvorm is fiscaal gezien meestal de gunstigste oplossing. Aan het eind van de looptijd hebt u wel minder hypotheekrenteaftrek.

Een lineaire hypotheek: u lost de hypotheek ieder jaar evenveel af. Uw maandelijkse kosten zijn in het begin hoog. Maar uw schuld daalt sneller, en ook uw nettomaandlasten worden gaandeweg lager.

Deze vorm is minder fiscaalvriendelijk dan de annuïteitenhypotheek. De lineaire hypotheek is wel veilig voor later. Ook is zij geschikt als u geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek, zoals bij een tweede woning.

Oude hypotheken

Een oude hypotheek, afgesloten vóór 2013, bestaat uit enkele onderdelen:
  • Het geleende deel: de hypotheeklening met rente
  • Het spaardeel, zoals een bankspaarrekening
  • Aanvullende verzekeringen, zoals de overlijdensrisicoverzekering

Oude hypotheekvormen als de spaarhypotheek en de bankspaarhypotheek kunnen niet meer nieuw worden afgesloten.

Maar bestaande hypotheken blijven wel gewoon doorlopen. Ook kunt u deze nog altijd oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker.

U hoeft bovengenoemde onderdelen niet bij één bank onder te brengen. Meestal is het voordeliger om verschillende aanbieders te kiezen.

Hypotheek kiezen: goed vergelijken loont!

Een huis kopen is een van uw belangrijkste financiële beslissingen. Goed oriënteren op de juiste hypotheek is daarom erg belangrijk.

Een nieuwe woning vinden is leuker dan nadenken over hypotheken. Maar een verkeerde keuze kan verstrekkende gevolgen hebben, zoals de woekerpolisaffaire en tophypotheken hebben laten zien.

Het is belangrijk om met meerdere financieel specialisten aan tafel te gaan zitten. Elke persoonlijke situatie is anders en vraagt om een andere oplossing.

Belangrijke vragen over hypotheken

Hoe vraag ik een hypotheekofferte aan?
U kunt via het internet een vrijblijvende hypotheekofferte aanvragen. Vraag een aantal verschillende offertes aan en vergelijk deze onderling. Vraag hiernaar tijdens een hypotheekgesprek.

Kom ik in aanmerking voor een hypotheek?
Dit verschilt per bank. Enkele regels worden vastgelegd door de overheid, zoals het maximale hypotheekbedrag. Dat mag vanaf 2018 niet hoger zijn dan de waarde van uw woning, nu is dat nog 103%. Ook wordt gekeken naar uw jaarinkomen. Voor ondernemers verschillen de criteria sterk per bank. Soms komt u bij de ene bank wel in aanmerking, maar bij de andere niet.

Waarin verschillen hypotheken?
De hypotheekrente is voor veel mensen de belangrijkste reden om voor een bepaalde hypotheek te kiezen. Toch is het verstandig om ook andere aspecten van de offerte te vergelijken.

Zoals: hoeveel kan ik boetevrij aflossen? Hoe makkelijk kan ik de hypotheek wijzigen, en wat zijn daar de kosten van? Bepaal voor uzelf wat u de belangrijkste criteria vindt en leg ze voor aan uw hypotheekadviseur.

Is een nieuwe hypotheek beter dan mijn oude hypotheek?
Dit hangt sterk van uw situatie af. Soms kan het slim zijn om een bestaande hypotheek met dure verzekeringspolis over te sluiten. Maar dit is lang niet altijd het geval. Laat een hypotheekadviseur dit uitgebreid voor u uitrekenen.

Andere vragen?

Hebt u een andere vraag of een opmerking, stuur ons dan een bericht.