bankenvergelijking.nl
Home Sparen
Vergelijk de rentes en voorwaarden van populaire Nederlandse online spaarrekeningen. U kunt elke betaalrekening gebruiken als tegenrekening, tenzij anders vermeld.

Vergelijk online spaarrekeningen

0,36%

Spaarrente

Ja

Voorwaarden

Ontvang basisrente over het hele saldo, plus extra rente over het minimum van het afgelopen kwartaal.

0,30%

Spaarrente

Nee

Voorwaarden

Zeer makkelijk te openen internetrekening. Moneyou is een onlinedochter van ABN Amro en biedt altijd een van de beste rentes, zonder beperkende voorwaarden. 

0,30%

Spaarrente

Nee

Voorwaarden

Schotse bank met een eenvoudige online spaarrekening. Let op: er is een Brits garantiestelsel van toepassing.

0,30%

Spaarrente

Nee

Voorwaarden

Betrouwbare Nederlandse onlinespaarbank die een prima rente biedt op een vrij opneembare rekening.

0,25%

Spaarrente

Nee

Voorwaarden

Vrije spaarrekening zonder poespas en toch een goede rente. Vooral ook vlot in gebruik.

0,20%

Spaarrente

Ja

Voorwaarden

Vrij opneembare spaarrekening waarbij u elke maand automatisch tussen €50 en €500 overmaakt.

0,15%

Spaarrente

Nee

Voorwaarden

Biedt volledige vrijheid en een aantrekkelijke rente. Te koppelen aan iedere betaalrekening.

0,10%

Spaarrente

Nee

Voorwaarden

Spaar duurzaam en draag bij aan welzijn en milieu. De ASN Bank combineert idealen met een acceptabele rentevergoeding.


Waarom sparen? 

Door te sparen kunt u toekomstige uitgaven opvangen. De rente zorgt ervoor dat u meer overhoudt dan alleen uw spaargeld.  

Een online spaarrekening is tegenwoordig heel makkelijk te openen. U moet uw gegevens invullen en zich vervolgens wettelijk identificeren. Daarna geeft u een tegenrekening op. Zodra u geld overmaakt naar de spaarrekening wordt deze geactiveerd en kunt u beginnen met sparen. 

De voordelen van sparen  

Als u online spaart, krijgt u vaak van een hogere rente dan bij uw huisbank. Daarnaast kunt u uw geld spreiden over meerdere rekeningen: zo loopt u minder risico. Online spaarrekeningen zijn vaak ook heel flexibel, u kunt makkelijk aan uw geld. 

Uw geld wordt ook gewaarborgd tot 100.000. Als de bank omvalt, bent u ervan verzekerd dat u het spaargeld terugkrijgt, tot aan dat maximumbedrag.  

De nadelen van sparen

Een spaarrekening levert u vaak minder geld op dan u had verwacht. Ook moet u vanaf een bepaald spaarbedrag belasting gaan betalen. Sparen levert meestal ook minder op dan beleggen op de langere termijn.  

Welke spaarvormen zijn er?

In Nederland zijn er vele spaarvormen: wel of niet vrij opneembaar, depositosparen, klimsparen, kindersparen, groen sparen, zakelijk sparen en banksparen.

De keuze van de spaarvorm hangt af van uw wensen en uw doel. Zakelijk sparen kan interessant zijn als u een klein bedrijf hebt. Bezit u weinig spaargeld, dan is privé sparen weer beter. Hebt u geld dat u een tijdje kunt missen, overweeg dan depositosparen.

De belangrijkste verschillen tussen de spaarrekeningen schuilen vooral in de voorwaarden en de rente. Hoe meer voorwaarden, des te hoger de rente.

Wanneer kan ik beter niet sparen?

Het is af te raden om te gaan sparen als u een geldlening hebt lopen, omdat de rente van de lening meestal hoger ligt. Ook als u vaak rood staat, is het niet verstandig om te sparen.

Als u voor de lange termijn wilt sparen, kunt u beter een deel van uw geld beleggen. Dit levert op den duur meer op.

Soms is het ook een goed idee om eerst uw hypotheek af te lossen en daarna te gaan sparen. Dat kan fiscaal gunstiger zijn als u veel spaargeld heeft.

Welke spaarrekening de beste is en of u wel of niet moet sparen, hangt natuurlijk sterk af van uw persoonlijke situatie. Roep zo nodig de hulp in van een adviseur.

Is online sparen wel veilig?

Ja, online sparen is veilig. Uw geld wordt gewaarborgd tot €100.000.

Spaar daarom nooit meer dan €100.000 bij één bank. Als de bank failliet gaat, bent u niet verzekerd van het bedrag dat u daarboven hebt gespaard.

Om dit te voorkomen kunt u beter uw geld spreiden over meerdere rekeningen bij verschillende banken.

Uw gegevens zijn daarnaast beveiligd via een SSL-certificaat of het Thuiswaarborg-keurmerk. Ook kunnen de aanbieders van online spaarrekeningen meewerken aan de campagne Veilig bankieren.

Banken verschillen onderling ook nauwelijks in veiligheid. Iedere spaarder wordt namelijk gedekt door De Nederlandsche Bank, de toezichthouder.

Met wie kan ik contact opnemen?

Als u vragen of opmerkingen hebt over spaarproducten, dan kunt u zich wenden tot de klantenservice van de aanbieder van de spaarrekening. De contactgegevens kunt u altijd vinden op de website van de bank.