Ton Hermans

Bankenvergelijking helpt je graag met je financiële keuzes. Dat kunnen we alleen doen als productaanbieders ons ook sponsoren. Dit is echter niet van invloed op onze teksten. Wat je leest is onze eigen mening.

Bij Bright kun je zelf flexibel een aanvullend pensioen opbouwen, met fiscaal voordeel. Je bent volledig vrij in hoeveel je inlegt en hoe vaak.

Bijzonder aan dit product is dat je deelnemer wordt van Bright. Je betaalt jaarlijks een lidmaatschap in plaats van een beheervergoeding zoals bij de meeste pensioenfondsen.

De diensten van Bright worden helemaal gefinancierd uit het abonnement, zodat winsten zo veel mogelijk ten goede komen aan je pensioenpot.

Bright is gericht op zzp'ers en ondernemers, maar ook geschikt voor iedereen die onvoldoende pensioen opbouwt in loondienst. Er zijn aparte producten voor zzp'ers, dga's, werknemers en werkgevers.

Hoe werkt het?

Je kunt een pensioenrekening openen en/of een vrij opneembare beleggingsrekening. De pensioenrekening is een lijfrenterekening en heeft fiscale voordelen. Het saldo is vrij van vermogensrendementsheffing en je inleg kan aftrekbaar zijn als je een pensioentekort hebt (een jaarruimte).

Beide rekeningen openen is ook mogelijk. Dit kan handig zijn voor zzp'ers die bijvoorbeeld een buffer willen aanhouden op een beleggingsrekening voordat ze geld stoppen in een pensioenpot.

Je inleg wordt belegd in het Bright Lifecycle Fonds. Hierin zitten uitsluitend duurzame aandelen en obligaties. Lifecycle houdt in dat het beleggingsrisico geleidelijk wordt afgebouwd van neutraal naar defensief.

Wat kost het?

Je betaalt eenmalig €50 inschrijfgeld. Hiervoor krijg je 80 aandelen (in 2021). Verder betaal je betaal elk jaar €210 lidmaatschapsgeld. Daarnaast heb je alleen nog de beleggingskosten. Bright belegt voor je tegen kostprijs. Gemiddeld bedragen deze kosten 0,20%. Over elke storting betaal je 0,07%, volledig stoppen kost 0,05%.

Zolang er geen €5.000 in je pensioenpot zit, betaal je geen lidmaatschapsgeld (maximaal 2 jaar lang).

Bijzondere aspecten

  • Duurzaam pensioenbeleggen tegen kostprijs
  • Winst van Bright gaat naar je pensioenpot
  • Vrijblijvend en altijd opzegbaar
  • Geen minimuminleg
  • Geen abonnementskosten als je tijdelijk niet inlegt

> Open een pensioenrekening bij Bright

Belangrijkste kenmerken


Beheerkosten0,00 %
Afsluitkosten€ 50,- (+ €210 per jaar)
Minimale inleg€ 1,-
DepositogarantieGeen
Maximale garantie-

» Bezoek website


> Open een pensioenrekening bij Bright


Wat moet ik verder weten?

* Bright is een Nederlandse beleggingsinstelling met AFM-vergunning. Bij een faillissement van Bright is je geld beschermd, het wordt gescheiden bewaard.

* Inleg tijdelijk pauzeren is mogelijk na een jaar en bij een vermogen van minder dan €50.000.

* Deze pensioenrekening is ook geschikt voor overboeken van een fiscale oudedagsreserve (FOR).