Ton Hermans

Bankenvergelijking helpt je graag met je financiële keuzes. Dat kunnen we alleen doen als productaanbieders ons ook sponsoren. Dit is echter niet van invloed op onze teksten. Wat je leest is onze eigen mening.

Zelf beleggen voor je pensioen is ook mogelijk bij DeGiro.

Je koopt helemaal zelfstandig aandelen en obligaties, zonder hulp. De inleg staat daarbij echter op een geblokkeerde lijfrenterekening in plaats van op een gewone beleggingsrekening. Met het kapitaal koop je later een uitkering bij een pensioenuitvoerder.

Over de beleggingswaarde hoeft geen vermogensbelasting te worden betaald. Heb je een pensioentekort, dan zijn de stortingen aftrekbaar. (*)

Voor wie?

De pensioenrekening is bedoeld voor wie zelfstandig wil beleggen voor een aanvulling op zijn AOW. Je bouwt geen of te weinig pensioen op bij je werkgever en hebt een inkomen onder €137.800 (drempel 2024).

Hoe werkt het?

De pensioenrekening kan simpel online worden geopend. Vervolgens bereken je de jaarruimte: het bedrag dat je fiscaal aftrekbaar mag sparen voor je pensioen. Na de eerste storting begin je met beleggen via het platform van DeGiro.

Waarin kun je beleggen?

Je kiest naar eigen inzicht uit aandelen, obligaties, ETF's en fondsen op beurzen in heel de wereld.

Wat kost het?

DeGiro vraagt jaarlijks 0,20% van de portefeuillewaarde. Transactie- en handlingskosten zijn er pas wanneer ze boven die 0,20% uitkomen.

Verder betaal je 5 procent exitkosten (met een maximum van 150 euro) als je stopt met beleggen bij DeGiro en je je geld ergens anders onderbrengt.

Bijzondere aspecten

  • Beleggen voor je pensioen op een geblokkeerde lijfrenterekening
  • Vrij beleggen, geen verplichte huisfondsen
  • Toegang tot 50 beurzen
  • Ook keuze uit ruim 700 fondsen
  • Zeer lage kosten (zie tabel en artikel op Beleggingsrekeningen.nl)

Door Redactie Bankenvergelijking

Belangrijkste kenmerken


Beheerkosten0,20 % (+ transactiekosten)
Afsluitkosten€ 0,-
Minimale inleg€ 1,-
DepositogarantieNederlandse beleggerscompensatie
Maximale garantie€ 20.000,-

» Bezoek website


> Open hier een pensioenrekening bij DeGiro


Wat moet ik verder weten?

* Let op, de fiscale aspecten van dit product kunnen voor elk individu anders uitpakken. Ze zijn ook onderhevig aan wetgeving. De overheid kan de voorwaarden in de toekomst veranderen.

Het vermogen dat je opbouwt kan niet worden opgenomen voor iets anders dan een periodieke pensioenuitkering. Ook bijstorten kan niet onbeperkt.

DeGiro geeft tot slot geen enkel advies, het biedt alleen toegang tot de beurs. Je hebt geen zekerheid over het rendement op je inleg.

DeGiro is in 2021 gefuseerd met FlatexDeGiro Bank, die onder toezicht staat van de Duitse financiële toezichthouder. DeGiro staat daarnaast onder toezicht van De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten.