Ton Hermans

Bankenvergelijking helpt je graag met je financiële keuzes. Dat kunnen we alleen doen als productaanbieders ons ook sponsoren. Dit is echter niet van invloed op onze teksten. Wat je leest is onze eigen mening.

Zelf beleggen voor je pensioen is ook mogelijk bij DeGiro.

Je koopt helemaal zelfstandig aandelen en obligaties, zonder hulp. De inleg staat daarbij echter op een geblokkeerde lijfrenterekening in plaats van op een gewone beleggingsrekening. Met het kapitaal koop je later een uitkering bij een pensioenuitvoerder.

Dit pensioenbeleggen is fiscaalvriendelijk. Over de beleggingswaarde hoeft geen vermogensbelasting te worden betaald. Heb je een pensioentekort, dan zijn de stortingen aftrekbaar.

Voor wie?

De pensioenrekening is bedoeld voor wie zelfstandig wil beleggen voor een aanvulling op zijn AOW. Je bouwt geen of te weinig pensioen op bij je werkgever en hebt een inkomen onder €107.593 (drempel 2019).

Hoe werkt het?

De pensioenrekening kan simpel online worden geopend. Vervolgens wordt de jaarruimte berekend: het bedrag dat je fiscaal aftrekbaar mag sparen voor je pensioen. Na de eerste storting begin je met beleggen via het platform van DeGiro.

Waarin kun je beleggen?

Je kiest naar eigen inzicht uit aandelen, obligaties, ETF's en fondsen op beurzen in heel de wereld.

Wat kost het?

DeGiro vraagt jaarlijks 0,20% van de portefeuillewaarde. Transactiekosten zijn er pas wanneer ze boven die 0,20% uitkomen.

Belangrijkste voordelen

  • Zeer lage kosten
  • Fiscaal voordeel
  • Vrij beleggen, geen dure huisfondsen
  • Toegang tot beurzen wereldwijd
  • Ook keuze uit ruim 700 fondsen

Door Redactie Bankenvergelijking

Belangrijkste kenmerken


Beheerkosten0,20 %
Afsluitkosten€ 0,-
Minimale inleg€ 1,-
DepositogarantieNederlandse beleggerscompensatie
Maximale garantie€ 20.000,-

> Open hier een pensioenrekening bij DeGiro!


Wat moet ik verder weten?

Het vermogen dat je opbouwt kan niet worden opgenomen voor iets anders dan een periodieke pensioenuitkering. Ook bijstorten kan niet onbeperkt.

DeGiro geeft geen enkel advies, het biedt alleen toegang tot de beurs. Je hebt geen zekerheid over het rendement op je inleg.