José Mast

Bankenvergelijking helpt je graag met je financiële keuzes. Dat kunnen we alleen doen als productaanbieders ons ook sponsoren. Dit is echter niet van invloed op onze teksten. Wat je leest is onze eigen mening.

Trustus is een vermogensbeheerder die geld van klanten belegt in beleggingsfondsen. Enkele van deze fondsen zijn toegankelijk voor iedereen die extra vermogen wil opbouwen voor zijn pensioen.

Je hebt bij Trustus twee mogelijkheden: een lijfrente opbouwen (met belastingvoordeel) of zelf beleggen voor een aanvullend pensioen (zonder belastingvoordeel).

Met de lijfrenterekening bouw je kapitaal op voor een extra uitkering na je AOW-leeftijd. Vóór die tijd is het kapitaal vrij van vermogensbelasting. Heb je een pensioentekort, dan mag je de bedragen die je inlegt ook aftrekken in je belastingaangifte.

Het lijfrentevermogen dat je opbouwt staat vast. Je kunt het niet opnemen voor onverwachte uitgaven.

Kies je voor zelf beleggen, dan kun je wel altijd vrij beschikken over je kapitaal. Je hebt dan geen fiscale voordelen, maar beslist zelf wanneer en waarvoor je het geld gaat gebruiken.

Voor wie?

Lijfrente opbouwen van Trustus is bedoeld voor mensen die te weinig pensioen opbouwen, bijvoorbeeld zelfstandig ondernemers of werknemers zonder goede pensioenregeling.

Beleggen voor pensioen is gericht op iedereen die zelfstandig en in alle vrijheid voor een aanvullend pensioen wil zorgen. Of eventueel voor een ander bestedingsdoel, zoals de studie van een kind.

Hoe werkt het?

Je kunt maandelijks minimaal 100 euro inleggen of eenmalig 5.000 euro. Dat geldt zowel voor het opbouwen van een lijfrente als voor vrij beleggen.

Waarin kun je beleggen?

Bij Trustus kun je kiezen uit enkele actief beheerde mixfondsen, een techfonds en een passief beheerd aandelenfonds (indexfonds). Je bepaalt zelf welk deel van je geld in welk fonds wordt belegd.

Wat kost het?

Trustus rekent 0,60% aan jaarlijkse beheerkosten, plus instapkosten (aankoopkosten) van 1,05% over elke inleg/geldstorting. Hier komen nog fondskosten bij. De totale jaarlijkse lopende kosten liggen tussen 1,60% en 2,59%.

Belangrijkste aspecten

  • Zelfstandig extra vermogen opbouwen voor je pensioen
  • Keuze uit fiscaal gunstig beleggen en vrij beleggen
  • Maak zelf een mix van de fondsen
  • Flexibel inleggen

Door Redactie Bankenvergelijking

Belangrijkste kenmerken


Beheerkosten0,60 % + fondskosten (*)
Afsluitkosten€ 0,- (+ 1,05 % aankoopkosten)
Minimale inleg€ 5.000,- (of maandelijks € 100,-)
DepositogarantieNederlandse beleggerscompensatie
Maximale garantie€ 20.000,-

» Bezoek website


> Vraag hier pensioen opbouwen bij Trustus aan


Wat moet ik verder weten?

Trustus bestaat sinds 1978 en beheert zo’n 500 miljoen euro. Het bedrijf heeft vestigingen in Amsterdam, Oegstgeest, Hilversum en Joure.

Je lijfrente laten uitkeren is ook mogelijk bij Trustus, maar je mag hier een andere aanbieder voor kiezen. Zodra je het lijfrentekapitaal gaat aanwenden, betaal je inkomstenbelasting over de uitkeringen.

* Als het rendement hoger is dan 3 tot 8 procent per jaar, moet je een vergoeding betalen van 20 procent over dit hogere rendement.