De veranderende wereld van betaalmethodes

(Let op, dit is een ouder artikel. De inhoud en de vermelde producten zijn mogelijk niet meer actueel.)

Tegenwoordig doen we veel van onze aankopen via internet, en vooral vaak op buitenlandse sites. Maar hoe kunnen we deze aankopen betalen, en wat zijn de ontwikkelingen op dit gebied?

De creditcard

De gemakkelijkste wijze om te betalen op internet is met je creditcard. De kaarten worden overal geaccepteerd, en verder is het veilig en snel. Toch beschikt niet iedereen over een creditcard. Wat blijft er dan over om mee te betalen?

De groei van PayPal en iDeal

Mocht je niet over een creditcard beschikken, dan kun je kiezen voor PayPal. PayPal is een soort portemonnee op internet, waar je vanaf je eigen rekening eerst geld naar overmaakt en vervolgens mee kunt betalen.

PayPal werkt dus op basis van prepaid. Je zet eerst geld op je portemonnee, vervolgens kun je de aankoop voltooien. Dit betaalmiddel wordt geaccepteerd bij aankopen op diverse sites. Sinds zijn oprichting is PayPal een groot succes, onder meer dankzij een strakke samenwerking met Ebay.

Een belangrijke concurrent van PayPal in Nederland is iDeal. Hiermee betaal je online direct vanaf je normale bankrekening. Ook dat is veilig, maar betalingen zijn niet terug te draaien en je hebt niet de uitgebreide aankoopverzekering die je wel hebt bij een creditcard.

Betalen met een prepaid creditcard

Naast de echte creditcards bestaan er ook prepaid creditcards. Bijvoorbeeld van Visa. Een prepaidkaart kun je vergelijken met een cadeaukaart, waar je eerst geld op laat zetten. Vervolgens kun je met deze kaart aankopen doen. Het werkt als een echte creditcard, behalve dat je geen aankoop kunt doen als er geen geld meer op je kaart staat.

Het nieuwe product van Visa: de Vme

De betaalwereld blijft in ontwikkeling. Niet lang geleden lanceerde Visa een nieuw snufje. In de zomer van 2013 kwam het product naar Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat hier om een virtuele portemonnee, genaamd Vme. Dit zou een digitale portemonnee moeten worden waar je meerdere creditcards in kan bewaren. Wil je een aankoop doen, dan volstaat het om een gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren, en de aankoop is voltooid.

Behoefte aan vernieuwing, wat volgt er?

Zestig jaar na de lancering van de eerste creditcard vindt men ook wel dat het tijd is voor veranderingen. Ideeën zijn er te over, maar veiligheid is steeds een probleem. Voordat een nieuw product echt gebruikt gaat worden, moet het 100% veilig zijn.

Contactloos betalen

'Offline' betalen in winkels verandert ook snel. In 2015 beleeft contactloos betalen zijn doorbraak, voor kleine bedragen tot €25. Dat kan met de nieuwste bankpasjes en met mobiele telefoons, maar ook met creditcards. Bekijk hier een overzicht van creditcards waarmee je contactloos kunt betalen.

Tot slot proberen ook de technologiegiganten hun plekje te verwerven in de betaalwereld. Zo heeft Apple zijn betaaldienst Apple Pay gelanceerd in de VS en in Engeland. Nederland volgt naar verwachting eind 2015. Apple Pay is ook een soort digitale portemonnee, maar dan in de nieuwste iPhones en gadgets als de Apple Watch.

Contant geld nog steeds het populairst

Voorlopig volstaat het in de meeste gevallen om een creditcard te hebben voor aankopen op internet of in het buitenland. Verder domineert contant geld nog steeds de betaalmarkt, zeker in Nederland. Toch voorspelt Visa dat contant geld al in 2020 overbodig zal zijn.