bankenvergelijking.nl

 Checklist voor veilig internetbankierencreditcard
Waar moet u op letten als u veilig wilt bankieren op internet? In enkele stappen kunt u zelf controleren hoe u veilig kunt betalen.
 

1. Beveilig uw computer

Zorg ervoor dat uw computer up-to-date is door continu Windowsupdates en software-updates te installeren. Hiermee voorkomt u virussen die uw gegevens kunnen stelen of uw computersysteem onklaar kunnen maken. Het is even belangrijk om Windows te updaten als software van bijvoorbeeld Acrobat Reader of Adobe Flash.

2. Pas op met e-mails, check de website

Uw bank zal u nooit e-mails sturen met daarin waarschuwingen over updates, of vragen om persoonlijke gegevens te overhandigen.

Soms krijgt u e-mails die u leiden naar een nagemaakte site van uw bank, met vaak een behoorlijk echt lijkende URL. Uw bank zal nooit links naar u sturen die leiden naar de banksite. Ga altijd zelf naar het adres van uw bank, en doe dit nooit via een e-mail! Mocht u ooit twijfels hierover hebben, aarzel niet om uw bank te bellen en om uitleg te vragen.

Om de goede website te herkennen, checkt u de exacte URL: is dit bijvoorbeeld rabobank.nl of wijkt dit iets af hiervan? Is de URL-balk groen en staat er vooraan https, wat aangeeft dat de beveiliging in orde is? Heeft u enige twijfel, bel dan direct uw bank.

3. Controleer de betaling altijd

Is het bedrag dat u wilt betalen juist? Klopt de afnemer?

Ook erg belangrijk is het om uw rekeningoverzicht te controleren. Herkent u alle bedragen? Soms zijn er automatische afschrijvingen van bedrijven waar u denkt niet langer klant van te zijn. Als u snel reageert, kunt u onterechte afschrijvingen terug laten draaien. Wacht niet te lang.

Meer uitgebreide uitleg kunt u vinden op de website veiligbankieren, van de samenwerkende Nederlandse banken.

Terug naar de homepage