Ton Hermans

Bankenvergelijking helpt je graag met je financiële keuzes. Dat kunnen we alleen doen als productaanbieders ons ook sponsoren. Dit is echter niet van invloed op onze teksten. Wat je leest is onze eigen mening.

Brand New Day biedt een moderne manier van zelf aanvullend pensioen opbouwen.

Je opent online een pensioenrekening en laat je inleg automatisch beleggen in aandelen- en obligatiefondsen (vrij beleggen) of in een modelportefeuille (modelbeleggen).

De kosten zijn veel lager en ook veel duidelijker dan bij de grote pensioenverzekeraars. Brand New Day is dan ook opgericht (in 2010) als reactie op de woekerpolisaffaire.

Wat is het?

Bij Brand New Day laat je beleggen voor een aanvulling op je pensioen. Zelf hoef je alleen maar geld te storten. Met het vermogen dat je belastingvrij opbouwt op een rekening waar je niet aan kunt komen, koop je later een pensioenuitkering.

De inleg is fiscaal aftrekbaar voor wie te weinig of geen pensioen opbouwt bij zijn werkgever. Dat betekent dat je 37 tot 49 procent van je inleg weer terugkrijgt van de belastingdienst (percentages 2024).

Wat je inlegt, bepaal je helemaal zelf, maar er is jaarlijks wel een maximum aan verbonden. Dat maximum hangt af van je inkomen en van je pensioenopbouw.

Waarin kun je beleggen?

Standaard kun je kiezen uit acht aandelenfondsen en zes obligatiefondsen. Brand New Day noemt dit vrij beleggen. De keuze van fondsen bepaal je helemaal zelf. Switchen tussen fondsen kan altijd en is gratis.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om voor modelbeleggen te kiezen. Je belegt dan in een van de vijf modelportefeuilles die Brand New Day heeft samengesteld. Hier heb je nog minder omkijken naar. Je kiest de portefeuille met het beleggingsrisico dat het beste bij je past.

Openen, storten, beheren en aanpassen gaat allemaal online. Dit is een echt internetproduct dus.

Wat kost het?

  • Aankoopkosten: 0,50% over elke geldstorting
  • Jaarlijkse beheerkosten: 0,44%
  • Fondskosten: 0,15 - 0,26% (afhankelijk van fondskeuze)
  • Afsluitkosten: €45 eenmalig bij aanvang

Bijzondere aspecten

  • Scherpe en duidelijke kosten
  • Goed online inzicht in je pensioen
  • Makkelijk online aan te passen
  • Inleg is fiscaal aftrekbaar bij een pensioentekort

Door Redactie Bankenvergelijking

Belangrijkste kenmerken


Beheerkosten0,44 % (+ fondskosten)
Afsluitkosten€ 45,-
Minimale inleg€ 1,-
DepositogarantieNederlandse beleggerscompensatie
Maximale garantie€ 20.000,-

» Bezoek website


> Vraag hier Brand New Day Pensioenrekening-beleggen aan


Wat moet ik verder weten?

De belangrijkste verplichting bij dit product is dat je er uiteindelijk een pensioenuitkering mee moet aankopen.

Voor een ander doel kan het vermogen niet worden gebruikt. Wel mag je het overdragen naar een andere aanbieder van pensioenopbouw.

Lees ook: Brand New Day is nu ook een bank