José Mast

Bankenvergelijking helpt je graag met je financiële keuzes. Dat kunnen we alleen doen als productaanbieders ons ook sponsoren. Dit is echter niet van invloed op onze teksten. Wat je leest is onze eigen mening.

Klanten van de Rabobank kunnen voor hun pensioen beleggen via Rabo Toekomstbeleggen. Zij kiezen zelf hoeveel ze inleggen en de bank belegt dit voor hen in wereldwijd gespreide indexfondsen. Een deel sparen kan ook.

Indexfondsen (ook wel trackers of ETF’s genoemd) volgen een bepaalde index, zoals de AEX. Daardoor zijn de kosten voor deze fondsen laag. Je betaalt echter ook voor de dienstverlening van de bank.

Hoe werkt het?

Beginnen met Toekomstbeleggen kan online als je bent ingelogd op de Rabo-website. Je maakt ook online een kennistoets. Rabobank helpt met het maken van de keuze voor de juiste portefeuille: defensief, neutraal, offensief of zeer offensief.

Rabobank opent twee rekeningen voor je: een voor Toekomstsparen en een voor Toekomstbeleggen. Je kiest zelf wanneer en hoeveel je inlegt. Dit bedrag gaat naar Toekomstsparen. Vervolgens kies je zelf welk deel hiervan je wilt beleggen. Je kunt altijd switchen tussen sparen en beleggen, zonder kosten.

Het bedrag dat je inlegt, is fiscaal aftrekbaar als je een pensioentekort hebt. Een voorwaarde is dat je het eindresultaat gebruikt voor de aankoop van periodieke uitkeringen om je AOW aan te vullen.

Wat kost het?

De basisdienstverlening kost 0,24 procent van het belegde vermogen met een minimum van 20 euro per jaar.

Voor het beheer van de portefeuille betaal je bovendien 0,40 procent over het belegde vermogen.

Komt het belegd vermogen boven de 100.000 euro uit, dan zijn de tarieven over dit meerdere lager.

Ten slotte betaal je ongeveer 0,15 procent kosten voor de beleggingsfondsen. Deze zijn verwerkt in de koers.

Bijzondere aspecten

  • Inzicht in je beleggingen via internet en app
  • Automatische afbouw van het risico
  • Duidelijke informatie op de website

> Lees meer over Rabo Toekomstbeleggen

Belangrijkste kenmerken


Beheerkosten0,64 % + fondskosten
Afsluitkosten€ 35,-
Minimale inleg€ 1,-
DepositogarantieNederlandse beleggerscompensatie
Maximale garantie€ 20.000,-

» Bezoek website


> Lees meer over Rabo Toekomstbeleggen


Wat moet ik verder weten?

Beginnen met Toekomstbeleggen kan met elk bedrag. Rabobank adviseert minimaal 2.000 euro in te leggen, omdat de kosten anders te zwaar drukken op het rendement.