Ton Hermans

Bankenvergelijking helpt je graag met je financiële keuzes. Dat kunnen we alleen doen als productaanbieders ons ook sponsoren. Dit is echter niet van invloed op onze teksten. Wat je leest is onze eigen mening.

Aanvullende Pensioenuitkering van NN is een product waarmee je een lijfrentekapitaal laat uitkeren. Handig is dat dit meerdere opgebouwde lijfrentes kunnen zijn. Die voeg je samen in één uitkering.

Het startmoment en de duur van de uitkering bepaal je zelf, maar deze zijn wel aan veel wettelijke regels gebonden, afhankelijk van je leeftijd. 

Wat kost het?

Nationale-Nederlanden heeft beduidend lagere afsluitkosten dan andere aanbieders: je betaalt eenmalig 50 euro. Andere kosten zijn er niet, het uitkeren is gratis. Houd er wel rekening mee dat er inkomstenbelasting wordt ingehouden op elke uitkering.

De vaste rente die NN biedt is relatief hoog in vergelijking met die van andere lijfrente-uitkeerders. Hoe langer de looptijd, hoe hoger de rentevergoeding op het kapitaalsaldo.

Online afsluiten is alleen aan te bevelen als je het product en de effecten ervan op je inkomen goed begrijpt. Het is ook mogelijk om een telefonische toelichting te krijgen, maar dan rekent NN extra kosten.

Bijzondere aspecten

  • Lage afsluitkosten
  • Online te openen
  • Alleen mogelijk voor inwoners van Nederland
  • Uitkeren kan per maand, kwartaal, halfjaar of jaar
  • Online inzicht via Mijn.nn

Nadelen van dit type product vind je in het overzicht van lijfrente-uitkeerders.

Door Redactie Bankenvergelijking

Rente en kenmerken
(per 1 december 2023)


5 jaar2,65 %
10 jaar2,75 %
20 jaar2,95 %
Minimale inleg-
DepositogarantieNederlandse
Maximale garantie€ 100.000,-
Afsluitkosten€ 50,-

» Bezoek website


> Naar Nationale-Nederlanden voor een aanvraag