bankenvergelijking.nl
homeAanvullend Pensioen Uitkerende Lijfrente

Een vrijkomend lijfrentekapitaal kun je laten uitkeren door een bank of verzekeraar naar keuze. 

Vergelijk de rente die je ontvangt over je tegoed. Bekijk ook de mogelijkheid om je lijfrentevermogen te laten beleggen en uitkeren.

Lijfrente laten uitkeren

SNS Lijfrentenieren
SNS Lijfrentenieren: laat je pensioen uitkeren in een maandelijks vast bedrag. De afsluitkosten bedragen €250. Maak eerst telefonisch een afspraak voor een kennistoets.
rente 5 jaar: 
0,30 %
rente 20 jaar: 
1,50 %
afsluitkosten: 
€ 250,-

Met variabele uitkering

Synvest Lijfrente Uitkeren
Synvest Lijfrente Uitkeren: je laat je vrijgekomen lijfrentekapitaal beleggen in fondsen en krijgt elk kwartaal of elk jaar een variabele uitkering. Kans op meer rendement.
rente 5 jaar: 
-
rente 20 jaar: 
-
afsluitkosten: 
€ 0,-

Met vaste uitkering

Aegon Bank Lijfrente Uitkeren
Aegon Bank Lijfrente Uitkeren: heeft hogere afsluitkosten dan andere aanbieders (€150). Tenzij je de lijfrente hebt opgebouwd bij Aegon zelf, dan betaal je de helft daarvan.
rente 5 jaar: 
0,70 %
rente 20 jaar: 
1,25 %
afsluitkosten: 
€ 150,-
Nationale-Nederlanden Aanvullende Pensioenuitkering
Nationale-Nederlanden Aanvullende Pensioenuitkering: meerdere lijfrentes samenvoegen is mogelijk. Lage eenmalige afsluitkosten van €50.
rente 5 jaar: 
0,40 %
rente 20 jaar: 
1,60 %
afsluitkosten: 
€ 50,-
Ohra Bank Direct Ingaande Lijfrenterekening
Ohra Bank Direct Ingaande Lijfrenterekening: bij zelf openen zonder advies betaal je eenmalig €75. Verder rekent Ohra geen kosten.
rente 5 jaar: 
0,25 %
rente 20 jaar: 
1,45 %
afsluitkosten: 
€ 75,-
Centraal Beheer Extra Pensioen Inkomen
Centraal Beheer Extra Pensioen Inkomen: kan online worden geopend zonder advies. Eenmalige afsluitkosten van €89.
rente 5 jaar: 
0,25 %
rente 20 jaar: 
1,55 %
afsluitkosten: 
€ 89,-
Rabobank
Rabo Toekomstuitkering: alleen voor Rabobankklanten. Je vrijkomende lijfrente direct laten uitkeren zonder advies kost eenmalig €55. Je betaalt echter ook kosten bij elke uitkering (€2,50).
rente 5 jaar: 
0,20 %
rente 20 jaar: 
1,40 %
afsluitkosten: 
€ 55,-

Lijfrente laten uitkeren door een bank

Een bedrag dat vrijkomt van een lijfrenterekening of -verzekering kun je periodiek laten uitkeren door een bank. Zo heb je een aanvulling op je pensioen.

Dat uitkeren gebeurt gespreid over een aantal jaren, bijvoorbeeld vanaf je AOW-leeftijd. Maar het mag ook later of zelfs eerder, onder voorwaarden.

De uitkering is bij een bank altijd tijdelijk, minimaal 5 en maximaal 30 jaar. Wil je liever een levenslange uitkering, dan kies je een verzekerde lijfrente bij een verzekeraar.

Hoe werkt het?

Jouw vrijkomende spaarpot komt op een nieuwe geblokkeerde bankrekening te staan. De bank keert daar vaste bedragen van uit, in termijnen die je zelf kiest.

Deze bedragen zijn inclusief de rente over je tegoed. Deze rente ligt vanaf het begin vast voor de hele looptijd.

Je ontvangt de uitkeringen naar keuze maandelijks, elk kwartaal of (half)jaarlijks. De looptijd bepaalt de hoogte van de bedragen die je ontvangt. De bank houdt bij elke uitkering inkomstenbelasting in.

De duur en het startmoment van de uitkering mag je zelf kiezen, maar er gelden wel heel veel wettelijke regels. Alle bovenstaande aanbieders leggen deze goed uit op hun website.

Het is niet mogelijk om extra geld op te nemen. Je zit vast aan de uitkeringen.

Voor wie is een tijdelijke lijfrente bedoeld?

Je bent of gaat binnenkort met pensioen en hebt een lijfrentekapitaal opgebouwd met een bankspaarproduct of een lijfrenteverzekering. Dat bedrag komt nu vrij.

Ook mogelijk is dat je een lijfrentekapitaal hebt geërfd. Ben je ondernemer, dan kun je de stakingswinst of oudedagsreserve inleggen. Voor een ontslagvergoeding zijn er andere producten.

Hoe werkt aanvragen?

Een lijfrente-uitkering kun je zelf online openen. Maar dan krijg je geen persoonlijk advies en ben je aangewezen op de informatie van de aanbiedende bank. Ook moet je online enkele kennisvragen juist beantwoorden.

Vraag je zelf rechtstreeks aan, dan betaal je eenmalig afsluitkosten aan de aanbieder. Het uitkeren zelf kost bij veel aanbieders niets.

Wil je toch advies, schakel dan een pensioenadviseur in. Je moet dan wel rekening houden met extra kosten.

Waar moet ik op letten?

Lijfrentes zijn aan erg veel wettelijke regels gebonden. Daarom zijn ze betrouwbaar en eigenlijk risicoloos. De mogelijkheden hangen sterk af van je AOW-leeftijd. Dit vraagt om een zekere studie.

Belangrijk: de uitkering kan ook invloed hebben op je belastingtarief en toeslagen. Door een gunstige looptijd te kiezen heb je controle over de hoogte van de uitkering en de effecten daarvan. Laat deze bij voorkeur uitrekenen door een belastingexpert.

Kies uiteindelijk de aanbieder met de beste rente voor je looptijd. De afsluitkosten variëren nogal, maar hebben op de lange termijn veel minder effect dan een gunstige rente.

Qua mogelijkheden verschillen de producten erg weinig, vanwege de wettelijke regulering. 

Lijfrente laten beleggen en uitkeren

Overweeg eventueel ook om je uit te keren kapitaal te laten beleggen. Enkele lijfrente-uitkeerders bieden dit aan.

Je uitkeringen zijn dan variabel en kunnen hoger uitpakken, maar ook lager. Doe dit alleen als je jouw lijfrente-uitkering ziet als een extraatje dat je eigenlijk niet nodig hebt. Je neemt risico voor een beter rendement.

Opmerking of suggestie?

Laat het ons weten!