bankenvergelijking.nl
HomeAanvullend Pensioen Uitkerende Lijfrente
Een vrijkomend lijfrentekapitaal kan worden uitgekeerd door een bank naar keuze. Vergelijk de rente die u ontvangt over uw tegoed.
Kies uw looptijd:

Lijfrente laten uitkeren

0,70%

Spaarrente

Meerdere lijfrentes samenvoegen is mogelijk. Lage eenmalige afsluitkosten van €50.

0,70%

Spaarrente

Heeft hogere afsluitkosten dan andere aanbieders (€150). Tenzij u de lijfrente hebt opgebouwd bij Aegon zelf, dan betaalt u de helft daarvan.

0,65%

Spaarrente

Bij zelf openen zonder advies betaalt u eenmalig €75. Verder rekent Ohra geen kosten.

0,30%

Spaarrente

Alleen voor Rabobankklanten. Uw vrijkomende lijfrente direct laten uitkeren zonder advies kost eenmalig €55. U betaalt echter ook kosten bij elke uitkering (€2,50).


Lijfrente laten uitkeren door een bank

Een bedrag dat vrijkomt van een lijfrenterekening of -verzekering kunt u periodiek laten uitkeren door een bank. Zo hebt u een aanvulling op uw pensioen.

Dat uitkeren gebeurt gespreid over een aantal jaren, bijvoorbeeld vanaf uw AOW-leeftijd. Maar het mag ook later of zelfs eerder, onder voorwaarden.

De uitkering is bij een bank altijd tijdelijk, minimaal 5 en maximaal 30 jaar. Wilt u liever een levenslange uitkering, dan kiest u een verzekerde lijfrente bij een verzekeraar.

Hoe werkt het?

Uw vrijkomende spaarpot komt op een nieuwe geblokkeerde bankrekening te staan. De bank keert daar vaste bedragen van uit, in termijnen die u zelf kiest.

Deze bedragen zijn inclusief de rente over uw tegoed. Deze rente ligt vanaf het begin vast voor de hele looptijd.

U ontvangt de uitkeringen naar keuze maandelijks, elk kwartaal of (half)jaarlijks. De looptijd bepaalt de hoogte van de bedragen die u ontvangt. De bank houdt bij elke uitkering inkomstenbelasting in.

De duur en het startmoment van de uitkering mag u zelf kiezen, maar er gelden wel heel veel wettelijke regels. Alle bovenstaande aanbieders leggen deze goed uit op hun website.

Het is niet mogelijk om extra geld op te nemen. U zit vast aan de uitkeringen.

Voor wie is een tijdelijke lijfrente bedoeld?

U bent of gaat binnenkort met pensioen en hebt een lijfrentekapitaal opgebouwd met een bankspaarproduct of een lijfrenteverzekering. Dat bedrag komt nu vrij.

Ook mogelijk is dat u een lijfrentekapitaal hebt geërfd. Bent u ondernemer, dan kunt u de stakingswinst of oudedagsreserve inleggen. Voor een ontslagvergoeding zijn er andere producten.

Hoe werkt aanvragen?

Een lijfrente-uitkering kunt u zelf online openen. Maar dan krijgt u geen persoonlijk advies en bent u aangewezen op de informatie van de aanbiedende bank. Ook moet u online enkele kennisvragen juist beantwoorden.

Vraagt u zelf rechtstreeks aan, dan betaalt u eenmalig afsluitkosten aan de aanbieder. Het uitkeren zelf kost bij veel aanbieders niets.

Wilt u toch advies, schakel dan een pensioenadviseur in. U moet dan wel rekening houden met extra kosten.

Waar moet ik op letten?

Lijfrentes zijn aan erg veel wettelijke regels gebonden. Daarom zijn ze betrouwbaar en eigenlijk risicoloos. De mogelijkheden hangen sterk af van uw AOW-leeftijd. Dit vraagt om een zekere studie.

Belangrijk: de uitkering kan ook invloed hebben op uw belastingtarief en toeslagen. Door een gunstige looptijd te kiezen hebt u controle over de hoogte van de uitkering en de effecten daarvan. Laat deze bij voorkeur uitrekenen door een belastingexpert.

Kies uiteindelijk de aanbieder met de beste rente voor uw looptijd. De afsluitkosten variëren nogal, maar hebben op de lange termijn veel minder effect dan een gunstige rente.

Qua mogelijkheden verschillen de producten erg weinig, vanwege de wettelijke regulering.

Opmerking of suggestie?

Laat het ons weten!