Ton Hermans

Bankenvergelijking helpt je graag met je financiële keuzes. Dat kunnen we alleen doen als productaanbieders ons ook sponsoren. Dit is echter niet van invloed op onze teksten. Wat je leest is onze eigen mening.

Dit product is helaas niet meer verkrijgbaar. Kies een andere aanbieder.

----------------------------------------------------------------------------------

Wanneer een lijfrente vrijkomt en je het opgebouwde kapitaal periodiek wilt laten uitkeren als aanvulling op je pensioen, heb je verschillende mogelijkheden.

De meeste aanbieders geven je een voorstel voor een gegarandeerde uitkering van je kapitaal. Je krijgt dan een vast bedrag uitgekeerd.

Maar bij een lage rentestand zal je kapitaal nauwelijks renderen. Heb je voldoende vermogen of pensioen opgebouwd om te voorzien in de kosten van je levensonderhoud en is je lijfrentekapitaal een extraatje? Dan kan het aantrekkelijk zijn om met je lijfrentevermogen te beleggen bij Synvest en periodiek een uitkering te ontvangen, mét kans op een hoger rendement.

Hoe werkt het?

Je ontvangt elke maand, elk kwartaal of elk jaar een uitkering uit je opgebouwde kapitaal. Tegelijkertijd kun je je lijfrentekapitaal laten profiteren van het rendement van de beleggingsfondsen.

Voor deze optie kies je eigenlijk alleen als je de lijfrente-uitkering niet nodig hebt voor je levensonderhoud. De lijfrente is duidelijk een extraatje boven op je AOW en bedrijfspensioen.

De duur van de uitkering kun je zelf kiezen, bijvoorbeeld 5 of 20 jaar, of een combinatie van twee termijnen waarbij je het kapitaal opsplitst. Een korte uitkeringsduur kan alleen als je ouder bent dan de AOW-leeftijd.

Waarin beleg ik?

Je kunt beleggen in verschillende fondsen met aandelen, vastgoed en obligaties.

Vind je het risico te groot om je volledige lijfrentekapitaal te beleggen? Dan kun je het beleggen combineren met sparen.

Je opent dan een bankspaarrekening bij een bank of verzekeraar én een beleggersrekening bij Synvest. Je moet minimaal 1.000 euro beleggen.

Wat kost het?

Je betaalt 1,05% over iedere storting. Daarnaast rekent Synvest beheerkosten over het lijfrentekapitaal: jaarlijks 0,60%. Ook betaal je fondskosten; deze verschillen per fonds. Switchen tussen fondsen kost 0,60%, verkopen tot slot kost 0,05%.

Bijzondere aspecten

  • Lijfrente-uitkering met kans op hoger rendement
  • Goed te combineren met sparen (bij een bank of verzekeraar)
  • Bijstorten mogelijk
  • Bij overlijden gaat de uitkering over op je erfgenamen 

Door Redactie Bankenvergelijking

Rente en kenmerken (per 1-8-2021)


5 jaar- (variabel, afhankelijk van beleggingsresultaat)
10 jaar- (idem)
20 jaar- (idem)
Minimale inleg€ 1.000,-
Afsluitkosten€ 0,- (1,05 % instapkosten)
Beheerkosten0,60 %

» Bezoek website


> Vraag hier een informatiemap aan


Wat moet ik verder weten?

Je kiest zelf een fondsverdeling. Bij een hoger verwacht rendement hoort ook een hoger risico.

Synvest werkt op het gebied van lijfrentes samen met vermogensbeheerder Trustus.