José Mast

Bankenvergelijking helpt je graag met je financiële keuzes. Dat kunnen we alleen doen als productaanbieders ons ook sponsoren. Dit is echter niet van invloed op onze teksten. Wat je leest is onze eigen mening.

Wanneer een lijfrente vrijkomt en je het opgebouwde kapitaal periodiek wilt laten uitkeren als aanvulling op je pensioen, heb je verschillende mogelijkheden.

De meeste aanbieders geven je een voorstel voor een gegarandeerde uitkering van je kapitaal. Je krijgt dan een vast bedrag uitgekeerd.

Maar bij een lage rentestand zal je kapitaal nauwelijks renderen. Heb je voldoende vermogen of pensioen opgebouwd om te voorzien in de kosten van je levensonderhoud en is je lijfrentekapitaal een extraatje? Dan kan het aantrekkelijk zijn om met je lijfrentevermogen te beleggen bij vermogensbeheerder Trustus en periodiek een uitkering te ontvangen, mét kans op een hoger rendement.

Hoe werkt het?

Je ontvangt elke maand, elk kwartaal of elk jaar een uitkering uit je opgebouwde kapitaal. Tegelijkertijd kun je je lijfrentekapitaal laten profiteren van het rendement van de beleggingsfondsen.

Voor deze optie kies je eigenlijk alleen als je de lijfrente-uitkering niet nodig hebt voor je levensonderhoud. De lijfrente is duidelijk een extraatje boven op je AOW en bedrijfspensioen.

De duur van de uitkering kun je zelf kiezen, bijvoorbeeld 5 of 20 jaar, of een combinatie van twee termijnen waarbij je het kapitaal opsplitst. Een korte uitkeringsduur kan alleen als je ouder bent dan de AOW-leeftijd.

Waarin beleg ik?

Je kunt beleggen in drie mixfondsen met aandelen en obligaties, variërend van behoudend tot dynamisch. Daarnaast biedt Trustus een tech- en innovatiefonds aan en een index-aandelenfonds.

Vind je het risico te groot om je volledige lijfrentekapitaal te beleggen? Dan kun je het beleggen combineren met sparen.

Je opent dan een bankspaarrekening bij een bank of verzekeraar én een beleggingsrekening bij Trustus. Je moet minimaal 5.000 euro beleggen.

Wat kost het?

Je betaalt 1,05% over de storting van het lijfrentekapitaal. Daarnaast rekent Trustus beheerkosten over het lijfrentekapitaal: jaarlijks 0,60%. Ook betaal je 1 à 2% fondskosten. Het verkopen van fondsen kost 0,05%.

Als de fondsen goed renderen, betaal je bovendien een vergoeding over het extra behaalde rendement. Deze vergoeding bedraagt 20 procent van het rendement dat boven de 3 tot 8 procent ligt.

Bijzondere aspecten

  • Lijfrente-uitkering op basis van beleggen in mixfondsen
  • Goed te combineren met sparen (bij een bank of verzekeraar)
  • Bijstorten mogelijk
  • Bij overlijden gaat de uitkering over op je erfgenamen

Door Redactie Bankenvergelijking

Rente en kenmerken


5 jaar- (variabel, afhankelijk van beleggingsresultaat)
10 jaar- (idem)
20 jaar- (idem)
Minimale inleg€ 5.000,-
Afsluitkosten€ 0,- (+ 1,05 % instapkosten)
Beheerkosten0,60 % (+ fondskosten)

» Bezoek website


> Vraag Trustus Lijfrente Uitkeren aan


Wat moet ik verder weten?

Je kiest zelf een fondsverdeling. Bij een hoger verwacht rendement hoort ook een hoger risico.