Wanneer een lijfrente vrijkomt en je het opgebouwde kapitaal periodiek wilt laten uitkeren als aanvulling op je pensioen, heb je verschillende mogelijkheden.
De meeste aanbieders geven je een voorstel voor een gegarandeerde uitkering van je kapitaal. Je krijgt dan een vast bedrag uitgekeerd.
Maar bij een lage rentestand zal je kapitaal nauwelijks renderen. Heb je voldoende vermogen of pensioen opgebouwd om te voorzien in de kosten van je levensonderhoud en is je lijfrentekapitaal een extraatje? Dan kan het aantrekkelijk zijn om met je lijfrentevermogen te beleggen bij vermogensbeheerder Trustus en periodiek een uitkering te ontvangen, mét kans op een hoger rendement.
Je ontvangt elke maand, elk kwartaal of elk jaar een uitkering uit je opgebouwde kapitaal. Tegelijkertijd kun je je lijfrentekapitaal laten profiteren van het rendement van de beleggingsfondsen.
Voor deze optie kies je eigenlijk alleen als je de lijfrente-uitkering niet nodig hebt voor je levensonderhoud. De lijfrente is duidelijk een extraatje boven op je AOW en bedrijfspensioen.
De duur van de uitkering kun je zelf kiezen, bijvoorbeeld 5 of 20 jaar, of een combinatie van twee termijnen waarbij je het kapitaal opsplitst. Een korte uitkeringsduur kan alleen als je ouder bent dan de AOW-leeftijd.
Je kunt beleggen in drie mixfondsen met aandelen en obligaties, variërend van behoudend tot dynamisch. Daarnaast biedt Trustus een tech- en innovatiefonds aan en een index-aandelenfonds.
Vind je het risico te groot om je volledige lijfrentekapitaal te beleggen? Dan kun je het beleggen combineren met sparen.
Je opent dan een bankspaarrekening bij een bank of verzekeraar én een beleggingsrekening bij Trustus. Je moet minimaal 5.000 euro beleggen.
Je betaalt 1,05% over de storting van het lijfrentekapitaal. Daarnaast rekent Trustus beheerkosten over het lijfrentekapitaal: jaarlijks 0,60%. Ook betaal je 1 à 2% fondskosten. Het verkopen van fondsen kost 0,05%.
Als de fondsen goed renderen, betaal je bovendien een vergoeding over het extra behaalde rendement. Deze vergoeding bedraagt 20 procent van het rendement dat boven de 3 tot 8 procent ligt.
Door Redactie Bankenvergelijking
Je kiest zelf een fondsverdeling. Bij een hoger verwacht rendement hoort ook een hoger risico.