Ton Hermans

Bankenvergelijking helpt je graag met je financiële keuzes. Dat kunnen we alleen doen als productaanbieders ons ook sponsoren. Dit is echter niet van invloed op onze teksten. Wat je leest is onze eigen mening.

Extra Pensioen Opbouw van Centraal Beheer is een lijfrenterekening. Dit houdt in dat je belastingvrij een lijfrente opbouwt op een spaarrekening die geblokkeerd is tot aan je pensioen.

Het saldo kun je dus pas op het moment dat je met pensioen gaat laten uitkeren. Je hebt dan een aanvulling op je AOW-uitkering en je eventuele werknemerspensioen.

De lijfrente bouw je op door te sparen of te beleggen. Een combinatie van sparen én beleggen is ook mogelijk. Deze combinatie mag je tussentijds bijstellen.

Fiscale voordelen

De inleg op deze rekening is fiscaal aftrekbaar als je een pensioentekort hebt. Om te weten te komen of dit het geval is, moet je de jaarruimte of reserveringsruimte berekenen bij de Belastingdienst.

Bouw je geen pensioen op, bijvoorbeeld omdat je zzp'er bent of je werkgever geen pensioenregeling biedt, dan is de inleg altijd aftrekbaar. In alle gevallen is het saldo vrij van vermogensbelasting, je hoeft het niet op te geven bij de Belastingdienst.

Over het spaarsaldo krijg je spaarrente. Deze is variabel, maar je kunt er bij Centraal Beheer ook voor kiezen om spaardeposito's aan te maken met vaste rentes.

Je hebt tot slot een tegenrekening nodig bij een Nederlandse bank. 

Voor dit product betaal je eenmalige afsluitkosten van 55 euro, verder niets.

Bijzondere aspecten

  • Belastingvriendelijk zelf pensioen opbouwen
  • Keuze tussen sparen, beleggen of een combinatie van beide
  • Zowel voor particulieren als ondernemers 
  • Ook geschikt voor inleggen bestaand lijfrentekapitaal, oudedagsreserve of stakingswinst

Door Redactie Bankenvergelijking

Belangrijkste kenmerken
(per 1 november 2023)


Rente1,75 % (variabel)
Beheerkosten0,00 %
Minimale inleg€ 1,-
DepositogarantieNederlandse
Maximale garantie€ 100.000,-
Afsluitkosten€ 55,-

» Bezoek website


> Open hier deze bankspaarrekening


Wat moet ik verder weten?

* Centraal Beheer geeft geen advies bij dit product, je bent zelf verantwoordelijk. Je moet daarom een online kennistoets doen om te kijken of je de rekening mag openen.

* Onbeperkt inleggen kan niet, je moet binnen de fiscale regels blijven. Deze hangen samen met de hoogte van je inkomen.

* De verhouding tussen sparen en beleggen kan altijd worden aangepast.