José Mast

Bankenvergelijking helpt je graag met je financiële keuzes. Dat kunnen we alleen doen als productaanbieders ons ook sponsoren. Dit is echter niet van invloed op onze teksten. Wat je leest is onze eigen mening.

Via Mintos kun je geld uitlenen aan particulieren en bedrijven over heel de wereld. Je doet dit door notes te kopen. Dit zijn setjes van zes tot twintig leningen met dezelfde kenmerken. De lener betaalt dit vervolgens met rente terug volgens een afgesproken schema.

Spreiding is bij deze vorm van beleggen erg belangrijk. Dit kun je aan Mintos overlaten door te kiezen voor Mintos Core. Je bent dan verzekerd van een goed gespreide portefeuille.

Mintos raadt aan met minimaal 1.000 euro te beginnen. Je kunt ook kiezen voor Mintos Custom. Je stelt dan zelf een portefeuille samen door je voorkeuren in te vullen. Mintos spreidt je geld dan volgens jouw wensen.

Als je kiest voor Mintos Core, kun je altijd bij je geld. In andere gevallen kun je je leningen verkopen aan andere gebruikers op de secundaire markt.

Wat kost het?

Mintos brengt aan actieve investeerders weinig tot geen kosten in rekening. Een account openen en geld overmaken is gratis. Ook het kopen en verkopen van leningen kost meestal niets. Alleen als je valuta wisselt of leningen verkoopt op de secundaire markt, betaal je hiervoor een vergoeding.

Als je zes maanden niet handelt, moet je 2,90 euro per maand betalen.

Wat zijn de risico’s?

Je loopt het risico dat de lener het geld niet terugbetaalt. Mintos beperkt dit risico door de aanbieders van leningen vooraf te screenen. Deze aanbieders beoordelen de leners.

Als investeerder kun je kiezen voor leningaanbieders met een laag risico, bijvoorbeeld 10. Ook kun je kiezen voor leningen met zekerheid, zoals een huis of auto als onderpand.

Bijzondere aspecten

  • Je kunt bij je geld
  • Beleggen zonder extra kosten
  • Wereldwijde spreiding
  • Ruim aanbod
  • Ook obligaties en ETF's

Door Redactie Bankenvergelijking

Belangrijkste kenmerken


ToezichtLatvijas Banka (Letse centrale bank)
AanbodNotes (setjes van leningen aan bedrijven en consumenten)
Minimale inleg€ 50,-

» Bezoek website


> Begin hier met geld uitlenen via Mintos


Wat moet ik verder weten?

Mintos is gevestigd in Letland en bestaat sinds 2015.

Mintos valt niet onder het toezicht van de AFM, maar van de Letse centrale bank, Latvijas Banka. Geld van klanten wordt gescheiden bewaard en als Mintos hierbij fouten maakt, biedt het beleggerscompensatiestelsel een vergoeding van maximaal 20.000 euro.