Wat is crowdfunding?
Bij crowdfunding vragen bedrijven geen lening aan een bank, maar aan het publiek: de crowd.
Als heel veel investeerders allemaal een klein beetje geld uitlenen, brengen ze samen toch genoeg geld bij elkaar voor een bedrijf om uit te breiden of een nieuw project mee te starten.
Voor bedrijven is crowdfunding een uitkomst, omdat ze via een bank niet altijd een lening kunnen krijgen of alleen tegen strengere voorwaarden.
Voor investeerders is crowdfunding gunstig omdat de gepresenteerde rendementen veel hoger zijn dan de spaarrente. Bedrijven lossen de lening in termijnen af met rente. Als alles goed gaat, kun je met crowdfunding een leuk rendement behalen.
Voor wie is het?
Als je de spaarrente te laag vindt en er plezier in hebt om zelf te kiezen waarin je investeert, kan crowdfunding een leuke belegging zijn.
Besef wel dat het een relatief risicovolle manier van beleggen is. De AFM raadt daarom aan je geld goed te spreiden en niet meer dan 10 procent van je vrij belegbare vermogen in crowdfunding te steken.
Als je 500 euro of meer wilt uitlenen via crowdfunding, moet je een investeerderstoets invullen met kennisvragen over beleggen.
Je totale investering mag niet meer dan 80.000 euro bedragen.
Wat zijn de kosten?
Bedrijven presenteren zich via een crowdfundingplatform aan het publiek.
Deze platforms maken kosten om de bedrijven te selecteren, het risico te beoordelen en betalingen te ontvangen en uit te keren.
Hiervoor betaal je een vergoeding, bijvoorbeeld een bepaald percentage van het uitgeleende vermogen. Deze kosten gaan van je rendement af.
Wat is het risico?
Je loopt bij crowdfunding altijd het risico op niet terugbetalen. Daarom is een goede spreiding ook zo belangrijk.
Als je investeert in minimaal 10 projecten, voel je het niet zo erg als er één of twee hun lening niet (volledig) terugbetalen.
Hoe moet ik vergelijken?
Let bij het vergelijken van crowdfundingplatforms op de volgende punten:
- In welke projecten kun je investeren (bijvoorbeeld duurzame energie of ontwikkelingssamenwerking)?
- Gaat het om start-ups of bestaande bedrijven?
- Hoelang zijn de looptijden?
- Welke risicocategorieën zijn er?
- Vraagt het platform zekerheden aan de bedrijven?
- Hoe hoog zijn de achterstanden en afboekingen?