ASN Bank beleeft topjaar en is bijna klimaatneutraal

De ASN Bank heeft een flinke groei doorgemaakt in 2018. Het aantal klanten steeg met 5% naar ruim 700.000. Dit is de sterkste klantengroei voor de duurzame bank sinds vijf jaar.

Er werden bij ASN Bank in 2018 vooral veel nieuwe betaalrekeningen geopend, liefst 18% meer dan in het jaar daarvoor.

Het aantal spaar- en beleggingsrekeningen nam toe met 3,73%. Het totale saldo op alle ruim 900.000 rekeningen samen is nu meer dan 11,5 miljard euro.

Overstappen naar duurzame bank

De groei is mogelijk te verklaren uit de wens van veel Nederlanders om over te stappen naar een duurzame bank.

Zodra de drie grote traditionele banken negatief in het nieuws komen, bijvoorbeeld vanwege bonussen of witwaspraktijken, ziet Bankenvergelijking een stijgend aantal bezoekers voor reviews van duurzame bankrekeningen zoals die van ASN Bank.

Dat gebeurde ook in 2018, vooral ten tijde van het nieuws rond de salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers. De review van de ASN Bankrekening was wekenlang de bestbezochte pagina van deze vergelijkingssite.

Op naar CO₂-winst

ASN Bank is, zo blijkt uit de recentste versie van de Eerlijke Bankwijzer, als onderdeel van De Volksbank de duurzaamste bank van Nederland. Samen met SNS Bank en Regiobank, want De Volksbank - het moederbedrijf van deze drie bedrijven - werd in zijn geheel beoordeeld.

ASN was in 2018 bijna volledig klimaatneutraal (96%) met al zijn financieringen en beleggingen. Dat wil zeggen dat de investeringen van de bank bijna net zoveel duurzame energie opleveren als ze aan energieverbruik veroorzaken.

Volgens ASN zelf is het hard op weg om de eerste bank ter wereld te worden die CO₂-winst boekt. In 2030 wil De Volksbank volledig klimaatneutraal zijn.

In 2025 hoopt ASN de magische grens van 1 miljoen klanten passeren.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 28 maart 2019; Bron: ASN Bank)