ASN Bank het populairst op Twitter

Van alle Nederlandse banken wordt over ASN het meest positief getwitterd. Net meer dan de helft (51%) van de tweets over ASN is positief, zo telde de Social Media Banken Monitor in maart en april.

De twitteraar is vooral te spreken over de initiatieven van ASN in duurzaamheid, en over ervaringen met overstappen naar deze bank.

Hiermee gaat ASN ruim aan kop als populairste bank op Twitter. Knab volgt op afstand met 27% positieve tweets. Deze bank ligt goed bij zzp'ers, maar scoort minder met mobiel bankieren. Triodos Bank en Van Lanschot doen het ook prima met 24 en 22%.

Salarisverhoging

ABN Amro haalt het hoogste percentage negatieve berichten op het sociaal netwerk. Dat komt vooral door het nieuws over salarisverhogingen voor het bestuur, eind maart. Tegelijk krijgt de bank echter meer positieve berichten dan ING, en ongeveer evenveel als de Rabobank.

Overstappen en lage rente

De andere onderwerpen waarover het meest getwitterd werd in de afgelopen maanden zijn overstappen naar een andere bank en de verlaging van spaarrentes. Over de bankensector in zijn geheel worden meer positieve dan negatieve berichten gepost. De twitteraar is bijvoorbeeld enthousiast over crowdfunding en contactloos betalen.

Facebookfans

Facebook toont een heel ander beeld. ING heeft hier veruit de meeste fans, meer dan een kwart miljoen. ABN Amro heeft nog geen derde daarvan, Rabobank zit tussen beide in. 

De grootbanken doen echter weinig aan interactie met de volgers op dit netwerk. Daarin scoort Van Lanschot het best. Triodos Bank tot slot is momenteel de enige bank met een groeiend aantal Facebookfans.

De Social Media Banken Monitor meet het online sentiment over de bankensector. Het is een initiatief van Banken.nl en Tracebuzz.

(door Ton Hermans, dinsdag 19 mei 2015)