Banken lanceren Finbox de digitale acceptgiro

De drie grootste banken van Nederland lanceren de FiNBOX, oftewel de Financiële Inbox. Zo zal FinBOX op termijn de acceptgiro en de papieren pensioen en verzekeringsafschriften moeten gaan vervangen.

FiNBOX

ING, Rabobank en ABN AMRO werkten allemaal met andere systemen, wat zorgt voor verwarring en veel extra kosten bij implementatie. De drie banken zijn dominant genoeg om een standaard er door heen te drukken. Het is daarom te verwachten dat andere banken zich hierbij op termijn ook zullen aansluiten. Met het systeem van iDeal zag men een vergelijkbare ontwikkeling.
De banken geven aan zelf niet verantwoordelijk te zijn voor juistheid van de gegevens. Dit kan wellicht verwarring oproepen. De rol van de banken is dus enkel om een soort brievenbus te spelen. In hoeverre zij de inhoud van de brievenbus controleren blijft nog onduidelijk. In het verleden is er vaak kritiek geweest op het systeem van automatische incasso. We kunnen ons afvragen of dergelijke problemen ook gaan spelen bij FiNBOX.

Bankieren in de Cloud

De FiNBOX is een sprekend voorbeeld van "Cloud Computing", een term die staat voor al uw gegevens op laten slaan op een online beveiligd computernetwerk. Het voordeel is het gemak, de kosten en veiligheid van zo'n digitale gegevenskluis. FiNBOX slaat uw gegevens 7 jaar op, zodat u hiermee direct voldoet aan de verplichtingen van de overheid om uw gegevens 7 jaar te bewaren. De banken lijken hiermee verder te moderniseren, op het moment dat fysieke kluisje in de bank steeds verder verdwijnt. Voor een fysiek kluisje is meestal het aanhouden van een bankrekening vereist. Maar banken wekken bij velen nog steeds vertrouwen als het gaat om het veilig bewaren van gegevens.

De schaduwzijde van de Cloud

De beperkingen van het op afstand op slaan van uw gegevens is het verlies van controle. Als er eenmaal gekozen is voor een bepaalde "gegevenskluis" het heel lastig is om te kiezen voor een andere "gegevenskluis". Desgevraagd, geeft de woordvoeder van de FiNBOX organisatie aan dat de gegevens wel een voor een kunt worden gedownload. Het herimporteren van gegevens in een andere FiNBOX is onmogelijk. Het overzetten van uw FiNBOX naar een andere bankrekening is ook niet mogelijk. Als u de FiNBOX gebruikt voor financiële overzichten van bijvoorbeeld uw pensioen, bent u hierdoor erg afhankelijk van uw bestaande bank geworden. Banken zullen u graag FiNBOX aanbieden om u meer aan hen te binden, net zoals dat geldt voor het fysieke kluisje.

Betaalrekeningen Vergelijken