Bankrekening in drie jaar tijd bijna verdubbeld in prijs

Ton Hermans

07/09/2023

Een gewone Nederlandse bankrekening is in drie jaar tijd gemiddeld 25,76 procent duurder geworden. Bij de drie grote banken ligt dit percentage vele malen hoger op liefst 83 procent, bijna een verdubbeling. Dat blijkt uit een eigen onderzoek van Bankenvergelijking.nl naar de kosten van betaalrekeningen van elf verschillende banken. 

Een gewone bankrekening kost niet bij elke bank precies hetzelfde. Dat er verschillen zijn, kun je duidelijk zien in onze jaarlijkse vergelijking van de bekendste banken die in Nederland betaalrekeningen aanbieden.

Maar ook de kostenstijging gaat niet gelijk op, zo leiden we af uit onze eigen data. In onderstaande tabel zie je wat de verschillen per bank zijn. We zijn hierbij uitgegaan van de goedkoopste (basis)betaalrekening die een bank biedt en vergeleken de huidige kosten daarvan met die van drie jaar geleden. 

 

Bank 

Prijs per jaar op 1 juni 2020 (€) 

Prijs per jaar op 1 juni 2023 (€) 

Prijsstijging (%) 

ABN Amro 

18,60 

35,40 

+90,32 

ASN Bank 

22,80 

26,40 

+15,79 

Bunq 

35,88 

35,88 

ING 

20,40 

37,80 

+85,29 

Knab 

60,00 

72,00 

+20,00 

N26 

0,00 

0,00 

Openbank 

0,00 

0,00 

Rabobank 

20,40 

35,40 

+73,53 

Revolut 

0,00 

0,00 

SNS Bank 

27 

30,60 

+13,33 

Triodos  

60 

60 

 

 

 

 

Gemiddeld 

24,10 

30,31 

+25,76 

Gemiddeld bij de drie grote banken 

19,80 

36,20 

+82,83 

(Van Regiobank hebben we helaas geen gegevens.) 

Groot verschil tussen grote banken en neobanken

Uit deze vergelijking blijkt dat de kostenstijging het grootste is bij ABN Amro, gevolgd door ING en daarna Rabobank. De kosten zijn daarentegen helemaal niet gestegen bij de zogenaamde neobanken, die meestal een gratis betaalrekening aanbieden. En ook niet bij Triodos, dat nog steeds dezelfde prijs hanteert als drie jaar geleden. 

De digitale banken Openbank, N26 en Revolut bieden al enkele jaren gratis rekeningen aan in Nederland. Laat je deze gratis producten - die niet de volledige functionaliteit van een traditionele bankrekening hebben – buiten beschouwing, dan zijn de kosten het minst gestegen bij Triodos (geen stijging) en bij SNS Bank (+13,33 procent) en ASN Bank (+15,8 procent). 

Gemiddeld over alle banken bedraagt de stijging 25,76 procent. Tel je de gratis betaalrekeningen niet mee, dan zijn de kosten van een bankrekening met gemiddeld 37,28 procent toegenomen. Bij de drie grote banken alleen is dit 82,83 procent. 

Waarom zijn bankrekeningen duurder geworden? 

Waarom bankrekeningen de afgelopen drie jaar duurder zijn geworden, is onduidelijk. Bij fysieke producten waar grondstoffen en transport voor geregeld moeten worden is dat beter zichtbaar en wellicht begrijpelijker dan bij een digitaal product.  

Banken hebben echter net zo goed met stijgende kosten te maken. Zo moet bijvoorbeeld de beveiliging van je bankrekening op peil blijven. Ook gaat de technologische ontwikkeling van mobiel bankieren erg snel.  

Daarnaast hebben de banken de laatste jaren te maken gekregen met strengere regels rond controleren op witwassen van geld. Zakelijke klanten zijn hier letterlijk voor gaan betalen, maar bij particuliere klanten zitten deze kosten waarschijnlijk verrekend in de (stijgende) abonnementsprijs van hun betaalpakket. 

Waarom is er een groeiend prijsverschil tussen grote en kleine banken? 

Waarom er dan zo'n groot verschil is tussen neobanken en traditionele banken qua kostenstijging, is voor de redactie van Bankenvergelijking niet duidelijk. Mogelijk blijven de neobanken gratis betaalrekeningen aanbieden om klanten te werven voor hun andere producten, die misschien wél duurder zijn geworden. De redactie heeft dat laatste niet onderzocht. 

Wanneer de neobanken meer klanten werven met gratis producten, kunnen zij ook meer investeerders aantrekken.  

Dan blijft er nog steeds ook een enorm verschil tussen de drie grote banken en de kleinere banken SNS en ASN (beide horend bij De Volksbank), Knab en Triodos. 

De laatste twee hanteren een andere prijsfilosofie. Ze vragen een schijnbaar hogere all-inprijs, waarin ook eventuele uitbreidingen van het betaalpakket inbegrepen zijn. Bij de grote banken betaal je apart voor iedere uitbreiding, zoals een extra rekening, een extra betaalpasje of een creditcard. Dit maakt op prijs vergelijken erg lastig. 

Onze redactie heeft geen verklaring voor het enorme kostenstijgingsverschil tussen de drie grote banken (gemiddeld +83 procent) en de Volksbankmerken SNS en ASN (gemiddeld +14,5 procent). 

(Redactie Bankenvergelijking, 7 september 2023; Bron: Bankenvergelijking.nl, Foto: Shutterstock


Opmerking: SNS wijzigt per 1 november 2023 zijn tarieven voor een betaalpakket. Deze nieuwe tarieven zijn niet in bovenstaande berekening verwerkt. Lees hier meer over de nieuwe tarieven van SNS.


Lees ook:

Wat kost een Nederlandse bankrekening in 2023?

Vergelijkend overzicht van Nederlandse betaalrekeningen