Deutsche Bank sluit 200 filialen

Bij de grootste bank van Duitsland gaan 200 van de 750 filialen dicht. Hierdoor staan duizenden banen op de tocht, zo berichten Duitse media.

De Deutsche Bank wil 3,5 miljard euro besparen door bankzaken te digitaliseren én door dochterbedrijf Postbank te verkopen. Postbank kwam pas vijf jaar geleden in handen van de Deutsche Bank. Die aankoop van 6 miljard euro moest de Deutsche Bank dichter bij de gewone Duitser brengen. Aandeelhouders zien echter weinig meer in de particuliere markt.

Liboraffaire

Deutsche Bank, opgericht in 1870 en een toonbeeld van Duitse degelijkheid, komt hiermee opnieuw negatief in het nieuws. De bank wordt geplaagd door enkele pittige schandalen.

Vorige week kreeg de bank een boete van 2,3 miljard opgelegd door Amerikaanse en Britse toezichthouders voor zijn aandeel in de beruchte Liboraffaire, waarbij de rentetarieven die banken onderling rekenen werden gemanipuleerd. Eerdere illegale handelspraktijken kostten al zo'n 7 miljard.

Daarnaast moet de huidige topman Jürgen Fitschen zich deze week voor de rechter verantwoorden voor mogelijke meineed rond het faillissement van de Duitse mediamagnaat Leo Kirch. De erfgenamen van de in 2011 overleden Kirch houden de Deutsche Bank verantwoordelijk voor dat faillissement. Zij claimen een schadevergoeding van 3,3 miljard euro.

Nettowinst gehalveerd

Deutsche Bank heeft bijna 100.000 werknemers, van wie 45.000 in Duitsland. De bank heeft ook een Belgische tak en drie kantoren in Nederland, maar gevolgen daarvoor zijn niet onthuld.

Afgelopen zondag maakte Deutsche Bank een nettowinst van 559 miljoen euro bekend, een halvering ten opzichte van vorig jaar. De boetes spelen mee in dat resultaat.

door Ton Hermans, dinsdag 28 april 2015

(Bronnen: N-tv.de, Nrc.nl, Volkskrant.nl, Standaard.be)