GeldVoorElkaar overgenomen door omstreden p2p-bedrijf

GeldVoorelkaar is overgenomen door het Zweedse beursgenoteerde bedrijf Trustbuddy. De overname is opmerkelijk omdat Trustbuddy vooral bekendstaat om zijn torenhoge rentes tot wel 5000% (!) per jaar. Geldvoorelkaar richt zich vooral op Nederlandse bedrijfsleningen met rentes die zelden boven de 10% komen. De bekende p2p-blogger Wiseclerck noemt Trustbuddy ronduit onethisch.

Het Wonga-debacle

De zorgen rondom hoge rentes in P2P zijn opgelaaid recent in Engeland. Wonga rekende tot voor kort 1000% rente per jaar voor haar kortlopende leningen aan consumenten. Inmiddels heeft het bedrijf op een groot deel van haar leningen moeten afschrijven. Bovendien zal de rente die bedrijven als Wonga mag rekenen in de VK aanzienlijk verlaagd worden. In Nederland geldt overigens al enkele jaren een maximale rente van 15% per jaar voor leningen, ook als deze kortlopend zijn.

Cross border P2P

Trustbuddy is een van de weinige P2P leningenplatform die pan-Europees werken. Door de overname, zal GeldVoorElkaar eenvoudig toe kunnen treden tot de Europese markt. De vraag is of Nederlanders hiermee ook in p2p leningen in andere landen kunnen investeren. Wetgeving hierover is er bijna niet. Een vergelijkbaar bedrijf Bondora.com biedt wel Nederlanders toegang tot andere landen. Maar onder welke garantie valt het geld als het platform failliet gaat? Er geldt namelijk geen depositogarantiestelsel. Bondora valt onder het Britse toezichthouder FCA. En GeldVoorElkaar valt onder het toezicht van de AFM. Maar hoe een eventueel faillissement afgewikkeld gaat worden is moeilijk in te schatten.

Trustbuddy.com
Wiseclerck.com over Trustbuddy (ENG)
http://techcrunch.com/2014/10/03/investors-stay-silent-after-wonga-fiasco