Grote Britse crowdfunder neemt Zencap over

Nederlandse banken krijgen een nieuwe concurrent in zakelijke leningen. De Britse crowdfunder Funding Circle trekt Europa in.

Funding Circle neemt zijn kleinere vakbroeder Zencap over, zo meldt het Financieele Dagblad vandaag. Zencap is een Duits crowdfundingplatform dat sinds vorig jaar ook actief is in Nederland.

Op een crowdfundingplatform kunnen geldzoekende ondernemers een leendeal sluiten met particuliere beleggers, buiten de traditionele banken om. Bedrijven zoals Zencap bieden daar de techniek en marktplaats voor. 

Crowdfunding wordt grootschaliger 

Crowdfunding groeit snel, maar is in Nederland nog kleinschalig.

Zencap heeft in ons land al 5 miljoen euro aan leningen verstrekt. Dat zijn vooral kleinere, ongedekte leningen met zekere risico's voor de belegger. Andere bekende crowdfunders in Nederland zijn Geldvoorelkaar, Spotcap en Kapitaal op Maat.

Funding Circle pakt crowdfunding op veel grotere schaal aan. Het heeft al meer dan 1 miljard euro verstrekt aan ondernemers in Groot-Brittannië en de VS, en wordt daarbij gesteund door mega-investeerder Blackrock. 

Vuist tegen banken 

Bij Zencap kun je nu nog maximaal €250.000 lenen. Bij Funding Circle is dat in Engeland momenteel 1 miljoen pond (€1,37 miljoen). 

Jeroen Broekema, manager van Zencap in Nederland, verwacht dat de omvang van leningen onder Funding Circle zal veranderen. "We kunnen nu een vuist maken tegen de traditionele investeringswereld", zegt hij tegen het FD.

Zencap is in handen van Rocket Internet, het bedrijf achter schoenenwebshop Zalando. Funding Circle kondigt de overname vandaag aan in Londen. 

Op zijn website vaart Zencap overigens al onder de nieuwe vlag.

(door Ton Hermans, 20 oktober 2015