Mobiel bankieren met emoticons

De smartphone wordt steeds belangrijker om bankzaken mee te regelen. Nieuwe snufjes om dat te vergemakkelijken volgen elkaar in rap tempo op.

Betalen met de stem of vingerafdruk

In de app van ING voor mobiel bankieren bijvoorbeeld is het vanaf 1 juli mogelijk om betalingen te bevestigen met de stem of vingerafdruk. ING is de eerste bank in Nederland met deze technologie. De telefoon moet daar natuurlijk wel geschikt voor zijn.

Een betaling invoeren en bevestigen met de stem kan zowel op Android- als iOS-toestellen. De app herkent de eigenaar van de rekening aan zijn spraakkenmerken. De vingerafdruk wordt nu nog alleen herkend door recente iPhones en iPads.

Volgens ING gaan klanten met deze nieuwe hulpmiddelen een rekening veel sneller betalen. Daardoor staan ze ook minder rood, voorspelt de bank.

Inloggen met emoticons

Beveiliging van mobiel bankieren kan ook nog heel anders. Een Brits bedrijf komt met een nieuwe, verrassende methode: een wachtwoord van emoticons.

Intelligent Environments, een Engels bedrijf dat digitale beveiliging voor banken ontwikkelt, onthult een reeks 'emoji's' waarmee je kunt inloggen. Deze figuurtjes (bekend van chatapps) zijn gemakkelijker te onthouden dan een combinatie van letters en cijfers. Ook zijn er veel meer combinaties mee mogelijk, wat ze zelfs veiliger maakt, zegt het bedrijf. IE heeft een verzameling van 44 emoticons gemaakt waaruit een soort pincode van 4 plaatjes kan worden samengesteld.

Banken hebben belangstelling

Geheugenexperts bevestigen dat het menselijk brein plaatjes veel beter onthoudt dan wachtwoorden of een getallenreeks. Een derde van de Britten vergeet dan ook zijn pincode voor internetbankieren. Maar veel mensen zullen simpelweg de eerste figuurtjes op een rij kiezen, net zoals ze qwerty intikken op een toetsenbord, vrezen critici.

Dat neemt niet weg dat verschillende banken belangstelling hebben voor de emoticons. Ze worden de komende maanden al toegevoegd aan meerdere apps in Engeland. Bekijk de emoticons in dit filmpje op Vimeo.

(door Ton Hermans, update 30 juni 2015)