Mobiele bankapp nu populairder dan internetbankieren

Voor het eerst is de mobiele bankapp populairder dan internetbankieren via een laptop of desktop. Ook wisselen er weer wat meer mensen van bank. Dat meldt Betaalvereniging Nederland vandaag.

Nederlanders hebben in 2018 vaker een overboeking gedaan met de app op hun telefoon of tablet dan via internetbankieren op de computer. En ook is er voor het eerst vaker contactloos betaald dan met insteken van het betaalpasje.

Met z'n allen hebben we vorig jaar iets meer dan 1 miljard elektronische overboekingen gedaan. In 52 procent van de gevallen deden we dat met de app. Een jaar eerder was dat nog 43 procent. Minder dan 2 procent van alle overboekingen gebeurt nog op papier of via de telefoon.

Meer dan de helft van de pinbetalingen is contactloos

Het aantal pin- en creditcardbetalingen is vorig jaar ook flink gegroeid, met liefst 12,9 procent. De betaalvereniging heeft 4,37 miljard transacties geteld.

Meer dan de helft daarvan (56 procent) gaat contactloos – met een pinpas, creditcard, smartphone of met wearables zoals ringen en horloges.

Het aantal pinbetalingen is sinds 2001 niet meer zo hard gegroeid. Dat heeft te maken met het toenemende gemak van contactloos betalen via allerlei instrumenten, waaronder ook de genoemde gadgets.

Voor deze tellingen kreeg Betaalvereniging Nederland hulp van onder meer Afterpay en creditcarduitgever ICS.

Overstappen van bank neemt ook weer toe

De betaalvereniging heeft nog meer interessante feitjes vastgesteld. Zo blijkt dat 91.000 mensen vorig jaar gebruik hebben gemaakt van de gratis Overstapservice van banken.

Al scheiden Nederlanders makkelijker dan dat ze van bankrekening veranderen, die 91.000 zijn er toch beduidend meer dan de 67.000 in 2017.

Mogelijk heeft alle ophef over bankiersbonussen hier mee te maken, denken we bij Bankenvergelijking.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 31 januari 2019)