Nederlanders gebruiken steeds minder consumptief krediet

Het CBS meldde eerder dat Nederlanders meer gebruik zijn gaan maken van consumptief krediet, maar moest dat al snel nuanceren.

Creditcardkrediet neemt af

Het krediet op de creditcard neemt juist af, blijkt bij nadere inzicht uit de cijfers van CBS, terwijl eerder het CBS nog uitging van een stijging. De stijging van rood staan op de betaalrekening is slechts fractioneel en het totale uitstaande consumptieve krediet is zelfs duidelijk afgenomen:

Figuur 1. Het totale consumptieve krediet van Nederlandse huishoudens. Bron: CBS data

Lenen met creditcardkrediet vrij duur

De waarschuwing voor duur krediet is wel terecht van het CBS. Bijna alle creditcards rekenen bij gespreid terugbetalen het wettelijke maximum van 15%. Dit tarief geldt ook voor "rood staan" bij veel betaalrekeningen. De verleiding voor het krediet dat makkelijk voorhanden is, kan groot zijn.

Vergelijken kan helpen

Het krediet dat het meest voorhanden is, is meestal niet het voordeligste. Een consument die regelmatig rood staat of krediet opneemt via de creditcard kan aanzienlijk geld besparen. Dit kan door een grotere buffer op te bouwen. Een andere mogelijkheid is door te kiezen voor een goedkopere buffer door de leentarieven te vergelijken, en bijvoorbeeld te kiezen voor een voordeligere andere kredietvorm zoals doorlopend krediet.


Bron: Volkskrant: CBS blunder, Nederlanders lenen niet meer
Banken Vergelijken