Negatieve spaarrente niet waarschijnlijk, zegt DNB

Banken zullen niet snel een negatieve spaarrente gaan hanteren. Dat zegt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, in een interview met de Financiële Telegraaf.

De spaarrente is dit jaar bij de grote banken ver onder 1 procent gezakt. Zo krijg je bij ABN Amro en ING momenteel 0,7% op een normale spaarrekening zonder voorwaarden. Rabobank rekent voor zijn basisspaarrekening zelfs 0,5%.

“Banken waarderen kleine spaarders”

Spaarders vrezen dat deze rente nog verder zal zakken. Zelfs tot een negatief percentage, waarbij ze moeten gaan betalen om hun spaargeld te stallen. Banken zijn inderdaad bezig om hun systemen daar op aan te passen. Maar volgens Klaas Knot zullen zij niet snel daadwerkelijk overgaan tot een negatieve rente.

“Nederlandse banken waarderen kleine spaarders bijzonder”, zegt hij in het kranteninterview. “Die hebben ze nodig als stabiele financieringsbron voor de grote hypotheekportefeuilles. Banken zullen heel voorzichtig zijn met het van zich vervreemden van de kleine spaarder.”

Nog geen afspraken over negatieve spaarrente

De rente is nu zo laag omdat banken zelf spotgoedkoop geld kunnen lenen bij de Europese Centrale Bank. Die probeert op deze manier de economie te stimuleren. Of spaarders hierdoor daadwerkelijk hun geld gaan uitgeven, is nog maar de vraag. Knot zegt dat hij nog geen afspraken heeft gemaakt met de banken om negatieve rentes te voorkomen.

Rente soms nog boven 1 procent

Overigens ligt de spaarrente bij niet alle banken onder 1 procent. SNS Bank zit er met 1,05% op zijn internetspaarrekening nog net boven.

De hoogste rentes van online spaarrekeningen zonder voorwaarden, waarbij je dus altijd straffeloos aan je geld kunt, worden gegeven door Zwitserleven, Moneyou en Nationale-Nederlanden. Zij bieden alle drie 1,1%. Knab rekent zelfs 1,4%, maar alleen op het spaargeld dat je een kwartaal lang niet aanroert.

Bekijk hier ons overzicht van de voordeligste spaarrekeningen van dit moment.

(door Ton Hermans, 22 december 2015)