Realtime betalen binnen vier jaar mogelijk

De Nederlandse banken willen over vier jaar realtime betalingsverkeer invoeren. Betalingen staan dan binnen vijf seconden op een andere rekening. De banken hebben deze week het plan daarvoor gepresenteerd.

Vanaf 2019 kunnen transacties 24 uur per dag onmiddellijk worden verwerkt, ook in het weekend en op feestdagen. Dat geldt dan voor gewone aankopen in de winkel en op internet, maar ook voor overschrijvingen tussen burgers en bedrijven onderling. Een eigenaar van een webwinkel krijgt bijvoorbeeld ook de betaling van een aankoop onmiddellijk op zijn rekening.

Nieuwe infrastructuur nodig

Op dit moment is realtime betalen nog niet mogelijk omdat transacties tussen banken onderling verlopen en worden verrekend via een systeem van de Europese Centrale Bank. Dat systeem is niet elke dag toegankelijk.

De banken hebben afgesproken dat ze de komende tijd gaan werken aan een compleet nieuwe betalingsinfrastructuur. Het project wordt uitgevoerd onder regie van Betaalvereniging Nederland. Die zal samen met de banken en gebruikers in de tweede helft van dit jaar de planning verder uitwerken.

Volgens de banken beantwoordt dit plan aan de groeiende behoefte om alles overal en meteen te kunnen betalen. Het plan is uitgesproken binnen het zogenaamde Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer. Daarin zijn enkele belangenorganisaties vertegenwoordigd, onder meer de Consumentenbond en Detailhandel Nederland.

(door Ton Hermans, vrijdag 29 mei 2015)